FACEBOOK

Фискалният резерв се стопи с 2,54 млрд. лв. само за седмица: БНБ

Парите в хазната се свиха с 1/4 само за дни, сочат актуалните данни на БНБ. В периода от 18 март до 25 март фискалният резерв на България се стопи от около 9,03 млрд. лв. на близо 6,49 млрд. лв. Това е разлика от 2,54 млрд. лв. само за седмица, пише експертът Петър Илиев.


Причината за този срив са плащанията по външния дълг на страната през този период. Но пък изтеглихме 1 млрд. заеми, така че дупката не следва да бъде толкова голяма.

Според Министерството на финансите (МФ) за погасяване на падежиращите седемгодишни еврооблигации по лихви и главници са платени 1,275 млрд. евро и още 46,95 млн. евро по лихвите на еврооблигациите за 7 и 20 г., емитирани през 2016 г. (при Борисов 2).


От данните за фискалния резерв си личи, че този разход по обслужването на дълга не е покрит нито от двете левови емисии за по 500 млн. лв. - общо милиард лева, пласирани преди погашенията, нито от приходите от 1 млрд. лв., които държавата планираше да получи от връщането на заема, който тя бе предоставила на НЕК.


При липсата на текуща информация за приходите и разходите на хазната се създава впечатление, че бюджетът т.е (кабинетът) е направил през мартенския период доста сериозни разходи и/или независимо от инфлацията, приходите му не вървят така, както е планирано, а това е необяснимо предвид инфлацията, която следва да ги надува. По-голяма яснота по темата ще има вероятно ще има когато МФ публикува резултатите за изпълнението на Държавния бюджет и на Консолидираната фискална програма за март месец.


Нивото на фискалния резерв оказва платежоспособната устойчивост на държавата и е притеснително, че той се срива до нивата от преди близо 1 година. При това, след като за този период бяха пуснати емисии нов дълг от близо 3,5 млрд. лв.


Напомняме, че кабинетът Петков пое властта в средата на декември м.г. при фискален резерв от 10,41 млрд. лв. (за края на 2021г. по данни на БНБ). От тогава досега са пуснати две облигационни емисии нов дълг за общо 1 млрд. лв.


Предвид тези суми, както и плащанията по дълга (външен и вътрешен) и тези по текущи лихви за този период - близо 3,5 млрд. лв., излиза, че около 1,5 млрд. лв. за този период са изтекли в разрив между приходите и разходите на хазната, анализира експертът Петър Илиев. И това при положение, че за първите дава месеца, според МФ, Консолидиранитя бюджет е на излишък от 697 млн. лв.


Напомяме също, че през 2021 г. сме имали дефицит от 3,91 млрд. лв. 2,8 млрд. лв. от него обаче са прехвърлени средства по чужди сметки за плащания, с които кабинетът покрива разходи през първите 3 месеца на т.г., без да отчита парите от тези сметки като бюджетен разход. Освен това в края на 2021 г. фискалният резерв бе 9,14 млрд. лв. и така отчетеното намаление на резерва бе над 2 пъти по-малко от направения бюджетен трансфер и над 3 пъти по малко от отчетения дефицит.

Изтoчниĸ: Money.bg, Петър Илиев


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени