FACEBOOK

Олио-картелът на Градуса бута нагоре цената – вече двойна на австрийската, КЗК и КЗП са пас като с горивата – да разберат кои са основните играчи от нас

Свързани новини

„Картелът при слънчогледа си работи, колеги, цената му към днешна дата е 1300 лв.”, написа тези дни агробизнесменът и един от най-големите производители Светослав Илчовски, който се прочу с разкритията си за Иван Ангелов – Градуса – човекът, който сам си разказа в парламента пред комисията Манолова как е спечелил добре от бартера с фурмите срещу Коронавирус при старата власт, както и за чадъра над него при проблем с пилетата му в Турция. Припомняме, че се доказа и нагласяването на резултатите на фирмата на Ангелов – близък с друга видна нагласителка на финансови данни – Кристалина Георгиева – видно от рекламната му снимка как копаят, преди пускането на акциите й на борсата, именно чрез фиктивни сделки със слънчоглед и зърно, което е източило по думите на Илчовски около 100 млн. лв. от пенсионните фондове, където са нашите осигуровки за старост. Стана известна и странната сделка с къщата му досами премиерската резиденция в Бояна, която странно как се е озовала в ръцете на шефа на Правителствена болница. Където пък според последните разкрития на Антикорупционния фонд са отвличани и държани, докато не прехвърлят бизнеса си на подставени лица крупни бизнесмени като собствениците на 2-та бг завода за асансьори семейство Златанови.

Иван Ангелов е и най-големият производител на олио у нас – най-известната, придобита от него марка е Бисер.

Забавното е, че в момента в Билла например от седмици има промоция на зехтин от Италия и Испания по 5 лв., а некачественото българско олио е минало по цена 4 лв., което е тотален абсурд. Защото в Австрия например цената е наполовина.

Целта е същата като с „изпуснатата” цена на тока от несъмненото поради съда и последния закон на старата власт ръководство на Българския енергиен холдинг, и на газа – същото е положението с Булгаргаз и Булгартрансгаз.

Интересен е коментарът на браншовика Пенчо Пенчев:

„3-ма определят цената и са все още живи”. Тримата са Ангел Георгиев –шеф, от групата Олива, наследник на Перла – Кнежа и нов собственик на Калиакра, добита при предишната власт Калиакра – няма собствена марка, а

продава олио „с етикет на клиента”. Другите са Георги Марин и Адриан от Видин, както го знаят в агросредите.

По-важният въпрос е къде е Комисията за защита на конкуренцията, преназначена в последните дни на старата власт с удължен с 2 г. мандат и управлявана от майката на известния депутат 6 мандата от ГЕРБ Александър Ненков – Юлия, преди това зам.-кмет на София, с подгласничка от БСП Анна Янева, която в момента е подсъдима на 3-та инстанция в Специализирания съд, заедно с ментора си Р.Овч. Липсата на реакция много прилича на поведението на органа спрямо картела при горивата: цената на бензина и дизела у нас в момента е колкото при петрол 120 долара, а той е едва 82-84 днес. При положение, че ДДС и акцизите не са променили оттогава досега ставките си. Пас е и Комисията за защита на потребителите, която също има инструменти да влияе в полза на данъкоплатците. Тя е оглавявана от кума и най-добър приятел на министъра от последния редовен кабинет и водач на 2 листа на ГЕРБ за новите избори Кр. Вълчев – Дим. Маргаритов, и е на власт, въпреки че мандатът й изтече още на 29 март миналата година – т.е. преди повече от 18 месеца.

В коментар към агробизнесмените представителят на картела Илиан Личев коментира: „Ще продавате слънчоглед на 800 лв и ще питате дали ще има кой да го купи!Вносът на олио от Сърбия ,Молдова и Украйна започна ,а вие си го пазете слънчогледа !При 500 лв. ток с таксите, пренос и балансиране, на коя фабрика ще й е нужен слънчоглед, бе, колеги земеделци ,при наличието на изгодни цени на олиото при внос?Този път ще "изядете" дървото!Миналата година се подигравахте с фабриките, едвам оцеляха, реално много фабрики за олио и белен слънчоглед спряха да работят ,като добавим и цените на контейнерния транспорт към вашата излагация и нещата да се преработва слънчоглед се обезсмислят.Вие правите милиони с 5 човека и 5 трактора ,а фабриките да плащат високи заплати на специализирани работници ,скъпа поддръжка на инсталации,да ви купуват скъпия слънчоглед ,а вие да си барате К... и" кибичейки" по селските кафета чакате да се вдигне цената на слънчогледа .Без да се обиждате ,но и голям процент сте необразовани и неграмотни ,докато фабриките се управляват от екипи завършили университети, които вие сте виждали само на снимка. Да, досега си купувахте G класи да влизате в полето ,но "чашата"преля г-да земеделци.Е,НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ ТАЗИ ГОДИНА!”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени