FACEBOOK

САЩ и Япония ПРОТИВ Кристалина: FT, който замесва и Дянков

24-те членове на борда на МВФ са разделени на 2 лагера със САЩ и Япония – най-големите акционери на едната и Франция, Германия, Италия и Великобритания на другата – различията между САЩ и Европа дали Кристалина Георгиева да остане на поста като шеф на фонда засенчват годишната среща. Вашингтон иска тя да си тръгне, а европейските сили по-скоро биха позволили да остане. Те се съюзяват с Китай и Русия, твърдят запознати с материята. Въпреки маратона от срещи през последните дни, в борда няма консенсус. В писмо късно в неделя вечер американско време – ранна сутрин на българския понеделник, МВФ заяви, че е направил „значителен прогрес” по темата и ще даде оценката си „много скоро”.

Източник от МВФ каза, че заради неразбирателствата в борда за съдбата на Георгиева вече е МИНИРАНА ВЪЗМОЖНОСТТА Й ДА УПРАВЛЯВА ЗАНАПРЕД, КАТО Й ОСТАВЯ МАЛКО АЛТЕРНАТИВИ ДА НЕ БЪДЕ ИЗМЕСТЕНА, КАКТО И ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ИНСТИТУЦИЯТА КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ СЪВЕТНИК И НАДЕЖДНОСТ НА АНАЛИЗА. „ДОРИ ДА ПРЕМИНЕ БУРЯТА, ЩЕ БЪДЕ ТРУДНО ЗА Г-ЖА ГЕОРГИЕВА ДА ПРОДЪЛЖИ В РОЛЯТА НА ЕФЕКТИВЕН ЛИДЕР НА ИНСТИТУЦИЯТА ЗАДЪЛГО”, цитира източника си най-авторитетната икономическа медия на планетата Файненшъл Таймс. И продължава:

„Казусът застрашава способността на Световната банка и МВФ да промотират реформи за насърчаване на растежа и да говорят истината на властите в работата си с правителствата”.

Файненшъл Таймс споменава и името на вицепремиера на България в кабинета Борисов 1 Симеон Дянков – „старши служител на световната банка под Георгиева”, който „също е обвинен в създаване на токсична среда и изнудване на персонала”, за да бъдат преправяни класациите на Световната банка в полза на Китай и С. Арабия.

ФТ прави и важно уточнение за Дянков: „Не отговаря на исканията за коментар”.

Медията подчертава, че „поддръжниците на Георгиева подчертават като нейна заслуга финансирането на 100 най-бедни държави в К19-кризата с $650 млрд.”, но е факт, че парите не са отишли нито за ваксини, нито за реформи в здравеопазването, а са почерпили техните правителства и сега африканците я подкрепят. Изливането на толкова пари е било и про-инфлационен фактор, така че местните населения, на които уж се помага, всъщност рязко са обеднели.

Бившата зам.-директорка на МВФ Ан Крюгер е категорична: „Страхувам се, че ако някакси бъде позволено това да мине, ще имаме повече натиск от повече правителства да им се променят числата в благоприятна за тях посока.

ФТ изтъква, че казусът Георгиева се е превърнал и в геополитика, така че маркира нарастващото напрежение между САЩ и Китай, а застъпването на Франция за нея се обяснява с гнева на Париж за провалената сделка за подводници, които хората на Макрон искаха да продадат на Австралия, но Щатите взеха огромния контракт.

Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени