FACEBOOK

Конгресмен: Как е мотивирана Кристалина Георгиева? Нобелист я обвини в престъпно прикриване и залагане надеждността на МВФ и СБ

Скандалът с Кристалина Георгиева и лобирането й в полза на Китай и Саудитска Арабия стигна и до Конгреса на САЩ, където вече бе поискана оставката й като шеф на Международния валутен фонд. Членът на Камарата на представителите на американския парламент Френч Хил заяви: "Докладът повдига сериозни въпроси за мотивацията на българката, докато е била в Световната банка (да въздейства върху точкуването на страните в класацията на СБ за правене на бизнес). Бордът на МВФ трябва незабавно да направи оценка на службата й на ръководната позиция". Това означава искане за оставка и то недвусмислено. Хил обяснява: "Финансовите пазари и хората, които определят политиките, разчитат на експертизата на международните кредитори и тази репутация сега е опетнена". Друг представител в Конгреса - Анди Бар, настоява Финансовото министерство на САЩ да направи оценка на действията на Георгиева при подготовката на Специалните права на тираж - "валутата", в която МВФ раздава кредити на държавите, в светлината на скандалните разкрития. "Гарантирането на почтеността на МВФ е от съществено значение", категорична е позицията на депутата. Аналитиците също са единодушни, че Георгиева трябва да напусне МВФ. Джъстин Сандифър - наблюдател за Световната банка в Центъра за глобално развитие смята, че е разрушено доверието между шефа на МВФ Георгиева и държавите - членки. Тя не можела повече да "гарантира за честността на международната макроикономическа статистика и да държи отговорни страните за достоверността на техните данни".

Нобелистът Пол Ромър, който беше главен икономист на Световната банка и напусна след идването на Георгиева там от ЕК, който още през 2018 г. пръв изнесе данни за наглласяването на класациите, нещата граничат или са престъпление: "Когато повдигнах въпроса, Кристалина организира прикритие, замазване", заявява той пред реномираната Агенция Франс Прес.Според него Георгиева е заложила на карта надеждността и на двете глобални финансови институции - Световната банка и МВФ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени