FACEBOOK

Градус завежда искове заради „политически и медийни атаки“, Трейс се провали в същото

Свързани новини

Искове и сигнали, които могат да доведат до съдебни решения и санкции за милиони, завеждат Градус АД и бизнесменът Иван Ангелов заради накърняване на имиджа на компанията и обезценяване на пазарната ѝ стойност, става ясно от официално съобщение, предаде бТВ. Не е ясно по какви причини става това, след като шефът на фирмата се самоуличи, а борсовите справки и собствените му отчети показаха истинността на изнесеното. Това трябва да предизвика и прокурорски прокурорски разследвания - най-малкото за случая с 12 т фурми за десетки милиона лева, по които се оказа, че единственият съществуващ документ е командировъчно на министър Караниколов, при това направено със задна дата - т.е. нередовно. Търговията с акциите на Градус със спад пък беше за скромните 12 000 лв. на фона на стоте милиона емисия. Припомняме, че подобни закани навремето отправяше Трейс, след като небрежното й пътно строителство причини смъртта на 20 души при Своге. Заведе дела и ги изгуби - справка крушението срещу общинския съветник Иво Божков.

Действията идвали като отговор на изказаните на заседания на комисията по ревизия в 45-ото НС твърдения за връзка между тях и предишната власт.

Бизнесмените Светослав Илчовски и Павел Стоименов директно посочиха Ангелов като човек, който използва протекциите си, за да държи под контрол земеделието и храните. По-нататък в отговор самият Иван Ангелов даде показания за лична помощ от страна на властта за прекарване на стоките му през турската граница, след като е имало митническа забрана, което, разбира се, е незаконно. Изпусна се, че е продал и "дарението" на 12 т фурми, като каза, че е извадил добра печалба от него. Илчовски заяви и че първоначалното борсово предлагане на Градус е било на изкуствено завишена цена, което е ощетило пенсионните фондове, които са купили акции. И това се доказа чрез отчетите на самата компания.
Според фирмата това са „безпрецедентни политически атаки“.

Сега Градус сезира КФН за „невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно Градус АД и цената на неговите акции“, като това може да доведе до 5 млн. лева глоба. Фирмата е завела и иск за обезщетение за неимуществени имуществени вреди в размер на 10 млн. лева. Напомняме, че КФН се управлява от бившия шеф на НАП Бойко Атанасов, след това зам.на клиента на прокуратурата Вл. Горанов - двамата превърнаха приходната агенция в бухалка за преследване на неудобни бизнесмени, докато в същото време не се събраха 25 млрд.лв. дължими данъци по официална инфолмация от Агенцията, извадена след съдебно решение. Преди това тя укриваше данните. Именно след натиск от НАП при Атанасов и неговата заместничка в Агенцията, а след това и в КФН Илияна Христова Градус беше яко натиснат с ревизия, след което се появи „гениалната схема” за пускането на акции при тройно раздут преди това оборот, 40% от ръста на който се дължи на сделки със зърно, каквото пък произвежда и е продал на Градус обвинителят му Илчовски. Прости факти от фирмените отчети...

Като акционер Ангелов готви иск по ЗЗД срещу Илчовски, обезщетението по който също може да надхвърли 5 млн. лева, като остава възможност и други акционери в Градус да заведат искове. Има и други заведени искове, включително един за 300 000 лв. и няколко по текстове от НК. То няма да има никакво основание, тъй като вече споменахме - реалния спад на акциите след слушането в парламента е за 12 000 лв., при това изнесената информация беше потвърдена от отчетите на самата фирма Градус.

Подобни искове имало и срещу Павел Стоименов, като един от тях е за 150 000 лв.

„Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани“, заявяват от Градус.

Припомняме, че защитник по делата му е адвокат Менко Менков, който още не е отговорил на 19 минути дали синът му е причинил катастрофа и наранявания при управляване без нужните документи и в определено състояние, на джипа на държаното от фамилията ловно стопанство, как и защо инцидентът е покрит от МВР? Само напомняме, че у нас ловните стопанства бяха раздадени на олигарсите, близки до предишната власт, чиито имена са известни. Един от тях е Иван Ангелов - Градуса, който държи резиденция Студена, за която също стана въпрос по време на разпита му в парламентарната комисия, а той се направи на неразбрал.

Тепърва ще има разследвания, но май в обратна посока. 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени