FACEBOOK

МЗ и МЗХБ да проверят фермата за норки на Градус: Мая

Свързани новини

„Служебните министри на земеделието Христо Бозуков и на здравеопазването Стойчо Кацаров да проверят фермата за норки на фирма Градус, за която беше подаден сигнал до Комисията по ревизията”, настоя Мая Манолова от Изправи се! Мутри вън!.

Тя подчерта, че според данни на ООН за 2018 г. износът на България на ценни кожи от норки е на стойност 11,3 млн. долара, а фирмата е декларирала приход от 3000 лева.

„Тоест, държавата нищо не печели от отглеждането на американски норки. Гражданите, които живеят в близост до фермата се оплакват от миризмите, както и от това, че норките убиват животните им, бягат от фермата и се размножават неконтролирано, като нарушават биоравновесието, защото не са местен вид”, обобщи сигналите Манолова.

По покана на организаторите, които подадоха сигнал пред Комисията на последното й заседание тя подкрепи протеста срещу фермата за норки и заедно с подателя на сигнала Петя Алтимирска се срещна с двамата служебни министри. Протестиращите настояват фермата да бъде затворена поради нехуманно отношение към животните, както и поради риска от разпространение на К19 и мутациите му от норките, като препоръчаха на министерствата да проучат европейската и световна практика по отношение на такива ферми по време на пандемия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени