FACEBOOK

43% скок на олиото, 26% на бензина

Олиото скочи с 43%, бензинът с 26%, хлябът гони 2 лв., а КЗП и КЗК мълчат

Драстичен ръст в ценитена храните, услугите, горивата, с видимо изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, сочи експресно проучване на КНСБ за динамиката на цените на основните стоки, направено в периода 26 август - 1 септември 2021.

От началото на година природният газ е поскъпнал със 158% и очакванията са цената на синьото гориво да продължи да расте. Напомняме, че от 1 юли бяха вдигнати цените на тока с 4,4% и на парното с 16,1%. Синдикатът отбелязва, че наред с това все повече поскъпват и стоките от първа необходимост. Така например хляб Добруджа поскъпва с 4,2%, при това килограм пшенично брашно отчита ръст със 7,3%. Средната му цена на килограм е 1,72 лв. при 1,65 лв. преди година.

Най-драстично е увеличението на олиото с 43% за година, на краставиците с близо 36% и на прасковите - с над 24%. Повишението на горивата е с над една четвърт, показва проучването на синдиката на 32 хранителни и нехранителни стоки.
Основните фактори за растежа на цените е драстичният скок на цените на петрола и на природния газ на международните борси. Тази тенденция се наблюдава и в останалите европейски страни. Годишната инфлация в Еврозоната се очаква за август 2021 г. да бъде 3% спрямо 2.2% към юли, показват предварителните данни на Евростат. Това е рекордно поскъпване за последните близо 10 г..

София Медия и 19 минути многократно писаха как цените на горивата в България не паднаха, въпреки 4-месечния рекорден срив на петрола от лятото. Цената на няколко пъти падна с до 15% за барел под максималните котировки. Въпреки това у нас, тогавашните нива от 2,19 лв., минаха 2,30 лв. без логично обяснение при равна цена на нефта. Напомняме, че мантрата, че цените на петрола формират с до 55% от цената на горивата у нас не минава, защото другата половина - данъците и акцизите, остава непроменен.


В крайна сметка цената намери отражение само в ръстовете на котировките на петрола, а при спадовете - не. Така веригите бензиностанции печелят стотици милиони от нас. Не е ясно къде са контролните органи - КЗК на майката на депутата Сашо Ненков, чийто мандат без видима причина беше удължен от предишната власт, както и КЗП на Димитър Маргаритов с изтеклия преди година и 6 месеца мандат, която е пас вече 6 години от всякакви издевателства над потребителите и бездейства.

Егор Глазунов

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени