FACEBOOK

Нинова назначи 400 БСП-калинки на държавна хранилка в министерствата

Повече от половината членове на Националния съвет на БСП се оказват с нови държавни служби.
Назначенията варират от министерски съветници до служители в горските стопанства.
Така Нинова си гарантира лоялност и партийно дълголетие.

Етимологията на думата корупция произхожда от латинското corrumpo, което ще рече покварявам, развращавам. В английския пък за "развращавам" и "корумпирам" все още се ползва един и същ глагол, пише Капитал.

Извън тесния смисъл на подкуп, корупцията означава злоупотреба с обществена служба за лично облагодетелстване.

Че в България администрацията се пълни именно с верни партийни кадри не е новост. Утъпканата пътека за сливане на партиен и държавен апарат започва в годините преди 89-та. Веднага след 10 ноември това се приема за един от сериозните проблеми. Разделянето на партията от държавата тогава е една от особено важните задачи. В последните месеци БСП затваря този исторически кръг.
Реклама

Още с идването си на власт през 2009 Бойко Борисов започна ударна подмяна на администрацията, което впоследствие доведе до пълното ѝ овладяване. От ГЕРБ водят началото си и "калинките" - нарицателно за скоростно издигнали се в държавната служба партийни кадри без нужната квалификация. Първообразът е бившата изпълнителна директорка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева.

В ролята си на опозиция БСП не без основание твърдеше, че Борисов е "партизирал администрацията", а "всеки гербер е абониран за държавен пост".

С влизането си в управлението социалистите сръчно се заеха с подмяната на партийните кадри на ГЕРБ със свои собствени.

Съществено впечатление прави, че процесът започна постепенно: в началото на коалиционното правителство на Промяната на удобни кресла бяха настанени най-близките до Корнелия Нинова партийци - членовете на Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство). Шест месеца по-късно, след свалянето на кабинета, голямата част от широкото партийно ръководство на БСП - Националния съвет, се оказва назначено на различни позиции.

Бюро по труда БСП

Грубата сметка сочи, че повече от половината от Националния съвет на партията са практически трудоустроени. Постовете, които са получили близките до Нинова, са различни. Започват от 

най-високите нива на управление - министерски и депутатски места. Минават, съвсем очаквано, през средния ешелон на властта - съветници в министерства и държавни комисии, и приключват с екзотични позиции като местни шефове на напоителни системи, регионални началници в Държавен фонд "Земеделие", служители в горски стопанства и други.

Не липсват и назначения на ключови позиции - в патентното ведомство и бордове на държавни компании.

Така например членът на Националния съвет Богдан Кирилов вече оглавява Общинската служба по земеделие в Хасково. Кирилов е на 26 години и преди време стана известен с това, че е най-младият общинар в областния град.

Символичен случай е и друг член на Националния съвет - Румяна Динева, която, освен че е част от широкото партийно ръководство, оглавява и БСП в Стара Загора. От февруари тази година Динева застава начело и на "Напоителни системи" - клон "Горна Тунджа". В съвета на директорите на "Напоителни системи" пък е вписан Минчо Казанджиев - бивш кмет на Ловеч и настоящ приближен на Корнелия Нинова в Националния съвет на социалистите.

Друг член на Националния съвет на БСП - Рабие Кьосева, пък е назначена за директор на Бюрото по труда в Смолян.

Емблематично стана назначението на Смиляна Нитова за изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК).

В началото на февруари тази година Корнелия Нинова в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката промени борда на ДКК. В новата управа освен Нитова, която е част от Националния съвет на БСП, влязоха още партийни кадри - Михаил Кумчев (второ поколение соцактивист - баща му Тодор Кумчев беше дълги години депутат от БСП) и Таня Найденова-Митова, която беше общински съветник в София, избрана от левицата. Впоследствие Митова влезе в Националния съвет на БСП. В началото на месец юни пък тя напусна ДКК и оглави Патентното ведомство.
Толкова много съветници

Сред членския състав на Националния съвет прави впечатление и друга тенденция: близки до Нинова бивши депутати, които не успяха да влязат в 47-ото Народно събрание заради лошия резултат на БСП, са назначени като съветници в политическите кабинети на министрите от левицата. И понеже тези места са все пак ограничен брой, когато се запълнят, идва ред на назначенията на постове като парламентарни секретари, заместник областни управители и др.

Така например бившият депутат Тодор Байчев вече е парламентарен секретар на Министерството на земеделието. Стоян Мирчев пък е шеф на кабинета на социалния министър.

Друг член на Националния съвет - Георги Ангелов, е съветник в Министерството на труда и социалната политика, ексдепутатът Атанас Костадинов - в министерството на околната среда, Кольо Милев - в Министерството на отбраната, Деян Дечев - в МЗХ, Камен Тодоров - в министерството на образованието.
"Управленският капацитет е в органите"

На въпрос защо цялото партийно ръководство на "Позитано" 20 се оказва назначено на всевъзможни позиции в централната власт и местните ѝ подразделения шефът на парламентарната група на БСП (който също е част от Националния съвет) Георги Свиленски отговори, че не вижда нищо смущаващо.

"Държавата се управлява от правителство, в правителството има партии, те гарантират упражняването на властта", продължи Свиленски. Според него е нормално "най-добрите управленски кадри на една формация да са концентрирани в националните ѝ органи на самоуправление". "Така е и с Националния съвет на БСП - имаме добри кадри, специалисти, затова управляват партията, затова се назначават и на различни позиции", допълва народният представител.

Вътрешната опозиция на Корнелия Нинова обаче изобщо не споделя тази позиция. Според различни нейни представители лидерката на БСП си осигурява партийно дълголетие с различните назначения.
Партийно дълголетие

"БСП не назначава специалисти на позиции, БСП ползва държавното управление, за да укрепва позициите на Корнелия Нинова в самата партия", смятат противниците на председателката.

Според тях само бърз преглед на хората в Националния съвет дава много подробна представа за начина на употреба на властта. И настина - въпреки че уставът на социалистите не изисква депутатите на партията да са в ръководните ѝ органи, цялата парламентарна група е в Националния съвет.

Голяма част от членовете на Националния съвет, които не успяха да влязат в този парламент, а са близки до Нинова, се оказаха съветници на министрите, излъчени от БСП. Членовете на широкото партийно ръководство, които са от по-малки населени места, пък са назначени на различни позиции в регионалните подразделения на всевъзможни ведомства.

Тези членове на ръководството на БСП, за които не е имало места в държавната администрация, а Нинова желае да "държи на повикване" и да си си служи с гласовете им в ръководните органи на партията, пък имат места в централата на левицата. Така например Евгений Белий е служител на "Позитано" 20, а Васил Стоянов (друг член на Националния съвет) е служител в пресцентъра на БСП.

Има и други екзотични случаи - в Националния съвет на социалистите място намира бащата на евродепутатката Цветелина Пенкова.

"Разбира се, че когато тези хора или децата им зависят от Нинова, ще прокарват идеите на Нинова - кое не е ясно", питат от опозицията в левицата. И отбелязват, че няма как да се пробие "желязното мнозинство на лидерката" в органите на партията.

Огледално на широкото ръководство, за да се гарантира лоялност от различни организации, БСП по места назначава свои кадри от първите организации на ниски позиции в местната администрация.
Ефектът на доминото

Така например масовите назначения на различни социалисти в горските стопанства станаха причина за конфликт в коалиционния партньор на БСП - "Продължаваме промяната".

При съставянето на кабинета идеята на ПП беше управлението на горите да се отдели от земеделското министерство в самостоятелна агенция. Двигател беше депутатът от ПП Александър Дунчев. Контролираното от БСП земеделско министерство обаче така и не "пусна" горските. Нещо повече - започна да назначава свои кадри по места. Дунчев постави въпроса пред премиера Кирил Петков, но агенцията по горите така и не беше създадена в името на добрите коалиционни отношения между ПП и БСП.

Това доведе до интересен развой. Например в управителния съвет на ЮЗДП се озова бившият председател на БСП - Кресна, и бивш общински съветник от партията в града Петър Петров.

След лошия резултат на БСП на парламентарните избори през април миналата година оглавяваната тогава от него местна организация заедно с още няколко от региона поиска оставката на лидера Корнелия Нинова. В БСП се смята, че върху част от местните структури в благоевградския регион влияние има бившият висш функционер Кирил Добрев, който беше изключен от партията в края на миналата година.

След назначенията благоевградският регион се успокои и спря да иска оставката на Нинова.

В същото предприятие през декември миналата година за зам.-директор е назначен и още един виден активист на БСП - Альоша Даков. Той е потомствен и социалист, и лесовъд - баща му е партизанин преди 1944 г., член на ЦК на БКП и министър на горите. Синът беше депутат от БСП, а в момента е и съветник от социалистическата партия в Столичния общински съвет. Неговата съпруга - Маргарита Дакова, пък стана главен секретар на земеделското министерство.

Според данни на вътрешната опозиция назначенията на свързани с БСП кадри на всевъзможни управленски държавни и общински длъжности са над 400. В повечето случаи те попадат на въпросните позиции само по силата на партийното си членство. Заради това обстоятелство дори и да не носят името Калина Илиева, носят същите характеристики като "калинките" на ГЕРБ.

Което, погледнато по-генерално, означава, че за БСП "промяната" (станала символ и на управлението) означава замяна на партийните кадри на Борисов с техни собствени.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени