FACEBOOK

Нинова излъга и за дипломатите: Общо решение на коалицията от 18 май, доказа Хр. Иванов

Изгонването на 70 от общо 40 руски дипломати у нас направи минималните шансове да няма предсрочни избори направо нулеви.

 


“Стопираме всякакви преговори с Продължаваме Промяната (ПП) за съставяне на ново правителство”, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след съвместно заседание на Изпълнителното бюро и ПГ на Левицата.

 

Причината за изявлението е обявеното изгонване на 70 руски дипломати. Соцлидерът поиска и свикване на съвета за национална сигурност от президента Румен Радев.

 


“Досега проявявахме толерантност. Ще се върнем на масата за преговори, ако ПП предложи друг кандидат за министър-председател. За пореден път Кирил Петков взема еднолични решения”, обяви Нинова. Думите й обаче бяха авансово опровергани от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. „Петков не е взел еднолично решението за изгонването на 70-е служители на руското посолство. Въпросът е обсъждан още на 18 май на коалиционен съвет”, съобщи той в НС часове преди това.

 


Иванов направи коментара си в отговор на декларация по темата от водача на Възраждане Костадин Костадинов, който обяви, че  Петков е "национален предател.

 


ИТН не подкрепи премиера в оставка за решението България да отзове 70 руски дипломати. "Истината е, че това решение на Петков му хрумна, докато пътуваше във влака за Украйна, някъде там по гарите", коментира шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пред Nova.

 


Стъпката спрямо руските дипломати постави под удари Нинова, тъй като разгневи БСП. Съответно е и последвалото решение на Левицата за спиране на преговорите за нов кабинет също не се оказа изненада, а значи Петков сам предизвиква нови избори.

 


Същевременно заявената бройка от 70  дипломати за гонене се разминава с реалния им брой в руските мисии у нас. Справка до бившия шеф на НС Никола Минчев от 25 май сочи, че акредитираните лица към Посолството на Русия в България са само 32 в София и още в 8 консулствата в Русе и Варна. Всички останали служители са от технически персонал.

 


"Това не е решение на МС или на премиера. Процедурата е спазена изцяло от Министерството на външните работи", коментира шефът на кабинета Лена Бориславова. Според Епицентър обаче външният министър Теодора Генчовска не е подписала нотата, която беше връчена на руския посланик Елеонора Митрофанова. Близкият до Нинова сайт спестява част от фактите - министърът е в Мадрид, но има заместник, който е парафирал.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени