FACEBOOK

ДПС-фирма взе 5 млн.лв. за озеленяване на непуснати лотове от АМ Хемус, има 27 млн.лв. от старата власт и бая дългове към НАП

Свързани новини

Автомагистрала Хемус може и да не е построена, но за сметка на това са платени 5 млн. лв. за озеленяването ѝ, пише Медиапул. Как се случва? Както и всичко останало по този проект - чрез предварително сключени договори, авансови плащания и т.н. И под шапката на държавното дружество Автомагистрали.


В края на 2019 г. Автомагистрали сключва договор за озеленяване за първите три лота на Хемус до разклона за Ловеч/Плевен. По-късно е подписан анекс за още три - участъците до Велико Търново.


В онзи момент, както и до днес, нито една от отсечките не е построена, камо ли да се стигне до озеленяване, да не говорим, че някои се оказаха и незаконни.

Държавната фирма търси дървета и храсти. Фиксиран е и срок за доставката им - между есента на 2021 и пролетта на 2022 г.

Година по-късно, през есента на 2020 г. е проведена още една процедура, този път за лотове 7,8 и 9 - между Велико Търново и Търговище, които са проектирани само на хартия, но проектите трябва да се преправят заради свлачище и ловно стопанство.

По първия договор на фирмата изпълнител са преведени 1, 2 млн. лв. С анекс се добавя още 1 млн. лв. По втория договор са дадени 2.8 млн. лв. Това е около една трета от стойността на двата договора.

Автомагистрали сключва двата договора с известната в бранша фирма Бургасцвет-90-Танев. Най-интересната й дейност е облагородяването на Догановия Росенец, където е летният сарай на вожда и учителя на ДПС.


Дружеството работи в сферата над 20 години и има доста изпълнени обекти. Озеленявало е отсечки от магистрала Тракия, както и множество обекти в Бургас.

Само при ГЕРБ има поръчки от старата власт за 25 000 000 лв., доста от които твърде спорни. Странно е как и защо е нарушен законът, тъй като
собственикът има големи задължения към НАП и не би трябвало да е получил дори стотинка от държавата.

След сключването на договорите служители на Автомагистрали отиват на проверка в разсадници на фирмата. Там им е показано, че голяма част от поръчаните дървета и храсти вече са засадени. Но и досега те не са стигнали до магистралата.

След смяната на правителството обаче новото ръководство на Автомагистрали започва да открива доста пробойни.

Например - изобщо не се знае как са направени количествено стойностните сметки за озеленяването на лотове 7 - 9, тъй като се налага препроектиране на трасето. Няма как да е ясно колко дървета и храсти биха трябвали.

За участъците 1 - 3 сметката за нужните материали лесно може да се направи, защото там уж се строи, не че има някакъв видим резултат.

За следващите три лота има технически проекти. Но в участъците 7 - 9 нещата не са никак ясни. Затова са заявени количества озеленяване на база идейни проекти, които сега трябва да се преработват. Предстои изместване на трасето заради свлачище и ловно стопанство.


Въпреки това обаче договорът си е договор, а тези са действащи. Иначе казано, страните по тях са обвързани, защото в крайна сметка това са граждански отношения и всеки може да договаря каквото пожелае, стига то да не противоречи на закона.

Както е известно, Автомагистрали не обича да обявява обществени поръчки и не работи по този начин. През последните години държавната фирма действа по свои вътрешни правила.

Случаят с озеленяването е точно такъв. Формално търсенето на фирма започва в края на 2019 г. на база докладна записка на главния инженер на Автомагистрали. След това шефът на дружеството Стоян Беличев назначава комисия, която да намери изпълнител.

Тъй като процедура по Закона за обществените поръчки не се обявява, на сайта на Автомагистрали се качва покана. Явяват се пет фирми, а за победител е обявена Бургасцвет-90-Танев.

Преди подписване на първия договор дружеството настоява за аванс, който да използва, за да се започне веднага организация по отглеждането на растителността за бъдещото трасе.

Автомагистрали се съгласява на 20%. При подписване на втория договор обаче авансът е увеличен на 44%.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени