FACEBOOK

20 млн. гаранции за 1 млрд.лв., платени по Хемус

Авансови плащания за над 1 милиард лева не са подплатени с банкови гаранции, а със застрахователни полици за под 20 милиона лева, съобщава Сега, като се позовава на документи, получени чрез Закона за достъп до обществена информация. За да застраховате за тези пари, сте платили от 1 до 2,5% от сумата, т.е. 200 000 до 500 000 лв. срещу получения милиард.

Къде спи Комисията за защита на конкуренцията не е ясно, защото при сключването на договори със застрахователите е била допусната и концентрация – авансовите плащания са застраховани при две дружества, което крие риск дори 20-те милиона ева да не бъдат взети.

Твърденията на бившите управляващи, че няма проблем с авансовите плащания за магистрала Хемус“, защото по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с фактите, съобщава Сега.

На изпълнителите, от които с най-голям дял е дружеството на футболиста Букарев и бившия юрист на ДжиПи с над 700 млн.лв. при 46 служители, с получили сериозно облекчение от разликата. Ако авансите бяха защитени с банкови гаранции, фирмите следваше да блокират в банките огромни парични средства, които държавата можеше да получи бързо и безпроблемно.

Прегледът на договорите показва и друга особеност – макар да става дума за стотици милиони левове, контрактите между Автомагистрали и фирмите-изпълнителки са изключително кратки, от по пет страници, допълва Сега. За сравнение - двата договора на държавната Автомагистрали с АПИ са над 100 страници, изключително детайлни и влизат в големи подробности за етапите на строителство и отговорността на държавната фирма, включително гаранциите за поддръжка на построеното. Така единствено за това дружество, собственост на данъкоплатците, е оставена основната тежест и отговорност, а реалните изпълнители са подписали лаконични договори, съдържащи обаче основна клауза – авансово превеждане на пари за отсечки, за които няма никаква готовност.


Бившите министри: на разпит


Бившите министри на регионалното развитие Николай Нанков и Петя Аврамова, които управляваха сектора, в това число и пътното строителство от 2017 – 2021 бяха привикани да дават обяснения в Главната дирекция Национална полиция в МВР. Нанков и Аврамова прекараха в сградата на ГДНП повече от час, след което излязоха заедно с адвокат Менко Менков и отрекоха твърденията на МВР за отклоняване на средства от строежа на магистралата. Аврамова обясни, че вече е давала обяснения по темата в Националната следствена служба, където тече отделно досъдебно производство за Хемус.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени