FACEBOOK

30-40% от парите за ЛОТ 5 на АМ Хемус са пренасочвани към ГЕРБ: Рашков

Около 30%-40% от парите за строежа на ЛОТ 5 на АМ Хемус са насочвани към една политическа партия и това е ГЕРБ, заяви вътрешният министър Бойко Рашков, който беше извикан днес на разпит в Софийска градска прокуратура. От държавното обвинение разпитаха министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала Хемус. "Нямам никакви притеснения да се явява в Прокуратурата и да кажа, каквото знам – а именно, че не всички пари от средствата за отделни лотове са отивали за самото строителство", обясни Рашков.

"Обърнах внимание на колегата, че това е тяхна задача, те да докажат, че тези пари са били получени окончателно от представители на тази политическа партия, но за мен няма съмнение, че това е тази политическа партия", допълни той. Така Рашков си обяснява и сложни конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали средствата.

По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020а година. Имало данни за подобни действия и в периода 2018 - 2019г.

Според Рашков прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство, касаещи строежа на други лотове на АМ "Хемус".

До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то.
"Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов. А Борисов, нищо чудно в един момент, да стане мишена на самата прокуратура." - каза още Бойко Рашков.

Припомняме, че преди дни това обяви говорителката на СГП Десислава Петрова. По думите й това се налага във връзка с думи на Рашков, казани в ефира на БНР на 23 декември. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза Петрова.

Тя заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени