FACEBOOK

Автомагистрали скри 3 договора от Сметната палата

Ексръководството на Автомагистрали не представи всички сключени договори за изграждането на AM Хемус на Сметната палата, сочи проверка на Сега. В списъка отсъстват 3 контракта за наем на механизация с 3 различни компании. Един от липсващите договори е именно с фирмата, разследвана за пране на пари след изтеглени на каса от кухи фирми 53 млн. лв. Изданието получи копия на всички договори по одита след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация.

И трите договора, отсъстващи от списъка на проверяващите, са сключени на 22 май, 2020 г. На тази дата са подписани общо 6 контракта с 3 фирми – АМ Хемус, Водно строителство-Благоевград и Европейски пътища. Всички те имат по 2 контракта – за доставка на материали и за наем на механизация, съответно за участъците 4, 5 и 6. Договорите за доставка на материали са с твърда посочена стойност и фигурират в справката на Сметната палата. Документите за наем на техника обаче не фигурират в списъка, публикуван от палатата. Тези договори са рамкови, без посочена крайна цена цена, като крайните плащания е следвало да се определят на базата на реално извършена работа и предложени от фирмата единични цени за наем на техниката. Предвидено е и получаване на неуточнен по размер аванс, който да бъде защитен с банкова гаранция или застрахователна полица.

Не е ясно дали по тези договори има правени плащания и в какъв размер са те. Няма данни по тях да са предоставени застрахователни полици, каквото е изискването при превеждане на аванс. И към трите договора има приложения, в които са посочени единични цени за ползването на техниката.

Именно Водно строителство-Благоевград и изтеглената по линия на получения от нея аванс сума от 53 млн. лв е нашумя в разследване и скандала между МВР и прокуратурата. Въпросната компания получи аванс по договора си за доставка на материли за учатък 5 в размер на 84,108 млн. лв, като в последствие част от парите са прехвърлени на кухи фирми и изтеглени на каса в присъствието на 43 г. Борислав Колев. Той бе задържан, но засега отказва да свидетелства, а прокуратура и МВР са в състояние на открита война покрай повдигнатото срещу него обвинение. В неделя от Софийска градска прокуратура обвиниха шефа на ГДБОП Калин Стоянов в оказан натиск за допускане на отстъпки срещу евентуално съгласие за даване на показания. Той отхвърли обвиненията, а вътрешният министър Бойко Рашков упрекна прокуратурата, че преекспонира чисто професионални разговори каква да е тактиката спрямо свидетел с цел да прикрие бездействието си по случая.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени