FACEBOOK

Нови 576 млн. лв. за Автомагистрали без конкурс

Държавното дружество Автомагистрали получава нов празен чек от държавата т. е. от нашите пари на данъкоплатци, съобщава Сега. Припомняме, че в края на м.г. вече му бяха преведени 1.35 млрд. лв. за строежа на АМ Хемус. Фирмата ще сключи пореден договор с АПИ за почти 480 млн. лв. без ДДС, което са 576 млн. с ДДС. Засега срещу идеи.

Така се избягва процедурата по обявяване на обществени поръчки и евентуалното им обжалване, тъй като дружеството може да сключва договори за изпълнение директно с избрани от него фирми. Сумата, налята в Автомагистрали, вече става 2 млрд. лева за 11 месеца, въпреки факта, че фирмата няма капацитет да изпълни натрупаните проекти. Дружеството най-вероятно ще превъзложи някои дейности на добре познати и близки до властта строителни олигарси. Така беше и при АМ Хемус. АПИ възлага изпълнението на всички дейности - проучване, проект и строителство, единствено на Автомагистрали, вместо да се "раздробят" на по-малки обществени поръчки, които да се изпълнят от повече фирми, за да бъдат по-прозрачни харчовете.

74 поръчки на АПИ са за ремонт свлачища, срутища и пропадания по пътищата. Автомагистрали трябва да направи проектите и да изпълни строителните дейности на 71 от тях, а на 3 обекта - само строителство. Сред проектите, по които ще се работи, са отсечки от пътищата Соколовци - Смолян - Средногорци: Кочериново - Рила - Рилски манастир - Кирилова поляна: Костенец - Радуил - Боровец - Самоков: Мизия - Оряхово и други. Пътят за Рилския манастир всъщност бе ремонтиран съвсем наскоро, но малко след откриването му отново пропадна.
Новият транш към Авромагистрали обаче даже няма реално покритие. За пореден път се залага на приходи от все още неработещата тол система за тежките камиони. Тя трябва да тръгне от март 2020г. Още през септември МС одобри допълнителни 31 млн. лв. разходи по бюджета на регионалното министерство именно за укрепване на проблемни места по републиканската мрежа за следващите 3 години. Останалите близо 450 млн. лв. без ДДС би трябвало да дойдат от все още несъществуващите тол такси в периода 2020-2021 г.

Прогнозите за приходите от тол такси за 2020 г. са за около 450 млн. лв. Това значи, че догодина половината от тях би трябвало да отидат само за укрепване на свлачища. Разчетите за 2021-2022 г. сочат прогнозни приходи от по около 600 млн. лв. на година. Реално кабинетът и пътната агенция раздават несъществуващи пари, пише Сега. В средата на септември тази година, само в рамките на седмица, правителството "раздаде" близо 1 млрд. лв. от бъдещите тол такси. От тях за Околовръстното шосе на София от пътен възел Младост до Цариградско шосе (6 км) са предвидени 144.6 млн. лв. За изграждане на пътища в Северозападна България правителството щедро обеща други 420 млн. лв. от тол таксите. В тях бяха включени и сегашните над милиони за ремонт на свлачищата. Но като 400 без ДДС. Вече са с 96 млн. с ДДС повече.

Напомняме, че в края на м.г. тогава депутатът от БСП Елена Йончева поиска от АПИ да ни бъде предостави договора за 1, 35 млрд. лв. между агенцията и Автомагистрали за възлагане на строителството на АМ Хемус. Още тогава тя алармира, че дружеството няма капацитет за поетия ангажимент. Тогава от АПИ сами потвърдиха, че компанията не функционира още от времето на Тройната коалиция и няма нито един договор с подизпълнители.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени