FACEBOOK

Ас. Василев натиска БЕХ и Митниците за фалшиви данни, за да стъкми нереален бюджет: ИТН

Бившият коалиционен партньор на ППДБ, който именно заради Асен Василев и управлението на финансите от него свали правителството Петков – Нинова, разкри публично неизвестни факти за стъкмяването на бюджета с фалшифицирани числа.

Един от основните удари е насочен срещу енергетиката, включително АЕЦ – държавни дружества, които според проекта на хасковлията ще бъдат оставени без пари за поддръжка и реакция на извънредни събития.

Напомняме, че при миналия му мандат като финансов министър, той изтегли 2 г. предсрочно 1,2 млрд.лв. от БЕХ, които уж щяха да отидат за компенсиране на високите цени на пшеницата тогава. Всъщност, те не отидоха при земеделците, потънаха незнайно къде. Тоест, войната срещу енергетиката се превръща в традиция.

Икономистите също критикуват бюджета и в други негови части, освен 100%-ното отнемане на печалбите на държавните дружества. Например, заради нереалния заложен растеж на икономиката – близо 2%, при положение, че за първото тримесичие той е 0,1% с тенденция за рязък спад. Индустрията бележи ужасяващ земетръс от минус 12,5%. Износът и вносът пък са в срив – съответно 11 и 12 на сто.
Ето какво пише успешният бизнесмен, който има чудесна представа за парите и издръжката на много хора, а е и лидер на ИТН – Слави Трифонов:

„Асен Василев, който за съжаление отново е финансов министър - благодарение на гласовете на ГЕРБ и ДПС, представи нещо като проект за бюджет.

Най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено „насипни предложения“ за бюджет. Ето някои акценти, които бяха пропуснати и от Асен Василев, и от ресорните журналисти.
Проектът за бюджет не е реформаторски, а е инерционен. Не се правят никакви усилия за поне някакви реформи в публичния сектор – размер на публичната администрация, пенсионен модел, държавните дружества и предприятия, здравеопазване, образование…

От 2021 г. насам се смята за „нормално“ да има максимални бюджетни дефицити – 3% или над 3% (-3.9% за 2021 г.). Тоест, свикваме да харчим много повече, отколкото събираме. Това е все едно всяко българско домакинство да се оказва с все по-големи потребителски кредити. Просто този финансов министър глупаво вярва, че трябва да харчи веднага всички пари, с които разполага и с които не разполага. А разумната политика би била да няма дефицити, дори да няма Еврозона и Маастрихтски критерии.
Предвидените общи разходи са малко над 40% от БВП (планирани 40.1%). Това прави бюджета не много популистки, но все пак умерено популистки. За сравнение: Тройната коалиция от 2005 – 2009 г. (уж по-лява) завърши мандата си с разходи около 36% от БВП.
И нещо важно. Вчера Асен Василев излъга и каза, че ще има намаление на разходите. Не, няма. Те са същите като в предишния бюджет. А Асен, за да се направи на реформатор, че намалява разходи, ги сравни с предложените от служебния кабинет. Повтарям - с предложените, а не с реалните. Това е пример за хартиено, счетоводно стъкмяване.

Проектът за бюджет на Асен Василев залага и брутално изсмукване на средствата от държавните дружества. Министерство на финансите желае да компенсира по-ниската данъчна събираемост и липсата на реформи в разходната част, като смята да прибере 100% от дивидентите на държавните дружества. Образно казано - да им източи кръвта. Защото те няма да има какво да инвестират и как да се развиват, което ще доведе по-ниската им конкурентоспособност на пазара. А това пряко ще повлияе на приходите в държавата.

Още нещо отвратително. Асен Василев упражнява брутален натиск върху ръководствата и дори одиторите на БЕХ да се изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна печалба с цел източване на по-висок дивидент. Това си е чиста измама. Тоест, със счетоводни врътки се опитват да извадят 1.5 милиарда лева от енергетиката, за да му излезе на Асен Василев, на хартия, дефицитът от 3%. За целта министърът на финансите е изпратил Агенцията за държавно финансова инспекция като бухалка да дисциплинира енергийните дружества и да си измисли допълнителни печалби.

В духа на счетоводни врътки, Асен Василев е принудил Агенция Митници да си промени прогнозата, като завиши очакваните приходи с 30%. Откъде, питам аз, ще дойдат тези 30 % увеличение, при положение, че в митниците прекрасно знаят какъв е стокооборотът и колко пари се очаква да влязат. Тоест, тези 30% реално няма да дойдат, но, засега, проектът за бюджет ще е на фалшиви 3 % дефицит. И после, като се окаже, че заложените раздути разходи ги няма, кой ще е виновен? Ще ви кажа - Асен Василев и тези от ГЕРБ и ДПС, които му дадоха власт в ръцете.

В заключение, финансовият министър предлага хартиен бюджет пълен със счетоводни врътки, които обаче не могат да спрат реалността и цялата несъстоятелност на тези прогнози ще лъсне. И всички ние, гражданите, ще платим цената за неговата некадърност.

Затова повтарям за хиляден път – Асен Василев никога не бива да докосва власт.
И в крайна сметка искам да ме разберете правилно – заради некадърността на този човек, всички ние, гражданите на България, ще плащаме. Ние ще плащаме заради Бойко Борисов и Асен Василев”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени