FACEBOOK

Ето я свръхпечалбата на БЕХ

Български енергиен холдинг - консолидиран отчет (вкл. АЕЦ, НЕК, МИ2, ЕСО, БТГ, Булгаргаз, ММИ)


Нетна печалба за трето тримесечие 2021 г.:
676 милиона лева


Нетна печалба за трето тримесечие 2020 г.:
48 милиона лева


Увеличение:

„Понеже токът сега е по-скъп, финансовият резултат за последното тримесечие на годината ще бъде още по-висок. Подобно ще бъде положението и през първото тримесечие на 2022 година. Така само за три тримесечия БЕХ ще реализира над 2 милиарда чиста печалба.

Eто това е свръхпечалбата, за която говорим. Енергетиката печели много пари заради геополитически фактори, които временно вдигат цената на енергията. Голяма част от тази свръхпечалба ще влезе в държавния бюджет под формата на данъци и дивиденти, отделно върху увеличените приходи се начислява ДДС, такси и т.н.

Така че бюджетът на държавата ще спечели милиарди от високите цени на енергията.

Кой плаща сметката?

Фирмите, които плащат скъпия ток – те, от своя страна, вдигат цените на своите стоки и услуги и така тежестта се поема от домакинствата, под формата на висока инфлация.

Така че държавата печели, а домакинствата губят от скъпия ток (печалбата на държавата е повече от загубата на домакинствата, защото има печалби и от износ на ток).

Съответно, задачата има просто решение - държавата да използва част от този допълнителен финансов ресурс, за да повиши доходите на домакинствата (директно, чрез данъчни облекчения, или по друг начин).

Също така, да се покрие по-високата цена на газа до пролетта, за да не се вдига токът и парното за домакинствата от временни фактори”, анализира икономистът Георги Ангелов.


Газът с нов спад от 3% след 4% предишния ден, над 20% за седмица, какъв скок на цената на парното?

Газът отбеляза нов спад на световните пазари. Той изгуби нови 3% от стойността си в сряда, след като преди това във вторник вече бе паднал с други 4%. Общо за седмица сривът е над 20%, като се движи около 22 на сто. На този фон са напълно нелепи исканията на топлофикациите за повишаване на цените на парното у нас и то с ударните 50%, оправдавани с „по-скъп” газ. Няма такъв на пазара, има по-евтин. Трябва намаляване на цените. Даже е задължително и КЕВР и КЗК трябва да го наложат като не допускат картел на парнаджиите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени