FACEBOOK

1,2 млрд.лв. нов борч на държавния БЕХ за последните 4 месеца под ръководството на Кумгейт

Българският енергиен холдинг трябва да бъде закрит, гласи девиз от идването на власт на кабинета Борисов 1 преди повече от 9 години. При кабинета Борисов 3 БЕХ не само, че съществува, но и трупа нови и нови дългове – само от юни до октомври успя да изтегли облигационен заем от 600 мн. Евро или близо 1,2 млрд.лева.

Преди две години БЕХ взе над 2 млрд. лв., за да се разплатим по спора за реакторите на АЕЦ Белене. Тези пари не влизат в сумата на държавния дълг, но на практика са за сметка на данъкоплатците, понеже холидингът е държавен. Другото плащане на парите става под формата на увеличени цени на тока, които пак плащаме ние, вече като абонати на различните ЕРП, които мразим, вместо да проследим кой е виновен наистина.

Малцина знаят например, че БЕХ на практика субсидира с 2 млрд.лв. невъзвръщаеми заеми различни енергийни дружества и то не само държавни, в рамките на т.нар. си „2,6 млрд.лв. инвестиции”. Общинската Топлофикация – София например бе почерпена неотдавна със 106 млн.лв. като поет от БЕХ неин дълг за доставено, но неплатено гориво към Булгаргаз, който е дъщерно дружество на... БЕХ. В противен случай съдия-изпълнител щеше да запечата фирмата.

Ако това ви се струва малко, погледнете отпуснатите от БЕХ на Топлофикация – София при Борисов 2 невероятни 503 млн.лв. – ПОЛОВИН МИЛИАРД, които уж са заем, но по информация на вестник Сега от него са платени около 30 млн.лв.

Кое щеше да бъде по-лесно? Ами БЕХ, чрез дъщерната си Булгаргаз да поиска адекватни цени на газа от Русия, защото както се оказа, ние единствени в ЕС не сме го направили, както разкриха и Брюксел, и Москва. Така Топлофикация – София нямаше да трупа дългове и нямаше да се налага в нея да потъват още и още колосални пари. Особено, когато нагло се обяснява, че няма съпоставими по размер средства за вдигане на пенсиите над прага на бедността например.

Едни други пари, които няма да се върнат, са онези, които БЕХ ще даде на държавния ТЕЦ Марица – Изток 2, за да си плати вредните емисии – 300 милиона лева. Това се прави, защото в противен случай, както беше предупредил 19 минути, трябваше да има значително покачване на цената на тока, както стана с парното – то набъбна с 43% за 15 месеца.

Кой е отговорен? Припомняме, че кабинетът Борисов 1 пропусна да предоговори нови условия по обсъжданите в ЕС тогава – през 2011 – 2012 г. и възможни да се коментират условия за елиминирането на централите на твърдо гориво, които сега през 2019 г. ни връхлитат като адски удар, понеже сме проспали „момента”. По-точно няколко години. Ако министрите от Борисов 1 – Трайчо Трайков и Делян Добрев, овреме бяха взели мерки, имаше шанс сега нещата да бъдат ОК.

Вместо това приятелският хасковски кръг Кумгейт на Добрев днес ръководи БЕХ. Съученик на бившия министър и сегашен председател на енергийната комисия в парламента е шефът на Българския енергиен холдинг – казва се Петьо Иванов. Шефка на възловата правна дирекция е Катрина Титкова от същия хасковски кръг.
Тя е възлова, защото БЕХ има един огромен лукс – въпреки, че на практика е една огромна държавна банка с над 8,5 милиарда активи и други милиарди в брой в нея, всичките наши, той се управлява извън Закона за обществените поръчки, тоест – максимално непрозрачно. Разпределението се прави със смели юридическо-финансово-счетоводни схеми и хватки, както пише в.Сега в енергийната експертиза на чийто издател не може да има съмнение.

Дали този специален статут на БЕХ ИЗВЪН ЗАКОНА е случаен? Да, ама не!
Особено като имаме предвид инвестициите – примерно в ставащите безсмислени от края на 2019 г. с пускането на Турски поток, но направени през последните години нови станции по тръбопроводите за стотици милиони.
Дали е случайно, че в дъщерните фирми на холдинга като Булгаргаз, Булгартрансгаз, АЕЦ и останалите са настанени момчета и момичета от хасковския кръг Кумгейт, съпрузи, съпруги и други видове роднини на сановниците от кабинета и на народни представители? Че даже след настояването на премиера преди години да напуснат, те още са се окопали там, където заплатите са огромни, а парите, които се разпеделят пък са направо колосални.

Етикети:БЕХ

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени