FACEBOOK

Арестуваха укрити 29 млн. дози АстраЗенека в Италия

Италианските власти са открили 29 милиона дози ваксина Оксфорд / АстраЗенека, складирани на производствен обект в страната, съобщи La Stampa в сряда, предаде авторитетното издание Политико.

Според вестника дозите вероятно идват от завода на AstraZeneca Halix в Холандия, който все още не е одобрен за производство в ЕС. Припомняме, че фирмата твърди, че не може да произведе повече от 30% от предплатените поръчки за ЕС, а Съюзът предупреди, че ще я съди.  От Италия също тръгна разкритието, че между 25 млн. и 34 млн. са изнесените, въпреки забраната на ЕС за пободен експорт, дози от ваксини срещу коронавирус19, произвеждани в рамките на Евросъюза.

La Stampa цитира източници от ЕС, които твърдят, че първоначално тези дози са били предназначени за Великобритания, но износът е спрял, след като блокът въведе механизъм за ограничаване на износа на ваксини.

На заседание на парламентарната комисия във вторник генералният директор на отдела по здравеопазване и безопасност на храните Сандра Галина заяви, че не е знаела за дози от AstraZeneca, напускащи блока, след като е отказано искане за износ за Австралия.

AstraZeneca не е предупредила властите на ЕС за дозите, които са съхранявани на площадка за пълнене, управлявана от Catalent в град Анaни. Но след проверка на завода в Halix, комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се заинтересува къде отиват дозите, произвеждани в холандския обект, което го кара да предупреди италианските власти да разгледат въпроса.

Това откритие е в момент, когато AstraZeneca е подложена на остра критика от страна на Европейската комисия заради недостига на доставки на ваксини и не изпълнява първоначалните си цели за доставка, определени в предварителното споразумение за покупка на ЕС.

Последното обещание е да достави през първото тримесечие на годината 30 милиона дози - почти равно на количеството, открито в склада на Catalent.

Находката също съвпада с хода на ЕК за въвеждане на нови правила, които могат да намалят износа на ваксини в ЕС за шест седмици.

Правилата са насочени към места като Великобритания и САЩ - страни, които или получават дози, направени от ЕС, но не изпращат обратно ваксини, или които са ваксинирали повече от населението си от ЕС.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени