FACEBOOK

Опасните дози на AstraZeneca вече са ни ги били

България е сред 17-те страни в Европа, получили пратка с опасен препарат срещу коронавирус, обявиха официално от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Става дума за партида ABV5300 от ваксината AstraZeneсa. Новината у нас беше съобщена първо от 24 часа в сряда вечерта, но малко по-късно беше премахната от сайта на медията, известна като подчинена на властта.

Медицинският регулатор в Австрия е спрял използването на въпросната пратка, след като ваксиниран с нея пациент е бил диагностициран с тромбоза (образуване на съсиреци в кръвоносните съдове) и е починал 10 дни по-късно. Дания, Естония, Литва, Латвия и Люксембург също са спрели ваксинирането с дози от партидата.

Друг пациент пък е постъпил в болница след ваксиниране с AstraZeneсa с белодробна емболия (запушване на една или повече белодробни артерии) и в момента се възстановява. Отделно от вторник  насам са регистрирани два случая на тромбоза, свързани със същата доставка.
В България обаче няма да има такова блокиране, просто защото цялото количество от препарата вече е приложено върху родните пациенти, тъй като AstraZeneca е фаворизирана и се прилага най-често в страната ни.  Припомняме, че само нашата държава не направи никакви самостоятелни изследвания на препаратите срещу коронавирус, които внася.

"Няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида. Ние сме получили 31 200 дози на 1 декември, като са приложени всички до една", заяви шефът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов.

На този ЕМА етап не препоръчва блокиране и установява дали има причинно-следствена връзка, категоричен е той. Въпреки това редица други страни решиха превантивно да прекратят използването на медикамента от злокачествената пратка без да очакват окончателни данни.
От своя страна, здравният министър Костадин Ангелов отхвърли обвиненията, че у нас се използва предимно препаратът на Astra и се аргументитира, че "се ваксинира с това, "което се доставя".  Както често му се случва го опровергава статистиката на собственото му министерство.

Същевременно  напълно логично e да се доставя онова, което предварително се поръчва. Именно AstraZeneca се оказа и явен фаворит в покупките на здравните власти. Напомняме, че  представител на компанията за България е майката на евродепутатката Ева Паунова - Майдел. Страната ни се ангажира да закупи най- големи количества от нея в края на лятото на м.г в пакета от 6,  който ни предложи ЕК.

Според официалната статистика Astra е най-използваната ваксина  у нас. Препаратът се прилага двойно повече от Pfizer и десетократно изпреварва Moderna, при това явно не по желание на пациентите, които просто нямат избор. Поради тази причина е напълно очаквано съмнителната партида да бъде изчерпана.  Данните от Единния информационен портал, който е официален източник на информация относно коронамерките в България сочат, че Moderna например изобщо не се предлага само в София, но не и в другите градове.

От пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и МЗ публикуваха едва преди месец ясно, че тя не само има букет от странични реакции, но на практика се тества в момента.

На този фон стана ясно, че досега са получени 22 съобщения за тромбози сред 3 милиона имунизирани в ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с ваксината на AstraZeneca.

От брошурата на препарата научаваме, че „продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания”.  Не са провеждани проучвания за взаимодействията с други лекарствени препарати, за канцерогенност, а  тестовете при животни за потенциална токсичност за репродукцията и развитието също  още не са приключили. Безопасността и ефикасността на ваксината на Astra при деца и юноши (по-малки от 18 години) също все още не са установени.  Страничните реакции cлeд вaкcинaция заемат голям отделен пункт в листовката. Ваксината на Pfizer също успя да се прояви с множество странични ефекти и на този фон игнориният препарат Moderna изглежда най-безвреден.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени