FACEBOOK

Не е ясно ОК ли е AstraZeneca за пенсионерите: ЕМА

Няма достатъчно данни, за да се определи "колко добре би действала ваксината" на "АстраЗенека"/Оксфордския университет (AstraZeneca/Oxford) при хората над 55 години и причината за това е, че повечето от участниците в предварителните проучвания на производителя са между 18 и 55 години. Това се посочва в документ с подробна информация на Европейската агенция по лекарствата/European Medicines agency (EMA), преведен на български и публикуван на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, предаде Дневник.

Досега Министерството на здравеопазването не е коментирало как ще се отрази това на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в страната, предвид че властите разчитат основно на продукта на АстраЗенека за ваксинирането на хората в т. нар. четвърта фаза от плана - в нея са включени възрастните над 65 години и хората с хронични болести. От продукта на АстраЗенека България предвижда да получи 4.52 млн. дози до края на 2021 г. Те биха били достатъчни за 2.26 млн. души, защото всеки трябва да получи по две дози.

Ваксината на "АстраЗенека" е с 60% ефикасност, се посочва в документа с подробна информация за продукта: "Резултатите показват 59,5% намаление на симптоматичните случаи на COVID-19 при хора, на които е приложена ваксината (64 от 5 258 са развили COVID-19 с проявени симптоми)". Тази група се сравнява с хората, получили т. нар. плацебо инжекция (напр. (водно-солеви разтвор) и проявили симптоми на COVID-19 на следващ етап (154 от 5 258 души).

Тези резултати показват, че в сравнение с ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" (95% ефикасност) и "Модерна" (94% ефикасност), които бяха одобрени за употреба на по-ранен етап, продуктът на "АстраЗенека" има по-ниска ефикасност за предпазване от COVID-19.

Както и другите два одобрени продукта, ваксината на "АстраЗенека" се поставя в горната част на ръката. Втората доза от този препарат трябва да се постави от четири до дванайсет седмици след първата. Засега не е известно в продължение на колко време ваксината предпазва от разболяване, но се посочва, че проследяването на хората от клиничните изпитвания ще продължи една година. Смята се, че защитата започва приблизително три седмици след първата доза, но хората "може да не са напълно защитени до петнайстия ден след приложение на втората доза".

Макар и да няма достатъчно данни за ефикасността на ваксината при хора над 55 години, производителят има очаквания това да е така, а ЕМА счита, че препаратът може да се използва при тях: "Очаква се наличие на протективен ефект, като се има предвид, че при хора на тази възраст е наблюдаван имунен отговор, както и на основата на опита с други ваксини; тъй като има надеждна информация за безопасността в тази популация, научните експерти на ЕМА считат, че тази ваксина може да се използва при по-възрастни хора".

Кой (не) може да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека"

В подробната информация е записано, че ваксинираните с продукта на "АстраЗенека", които преди това са преболедували COVID-19 (345 души), не са проявили допълнителни нежелани реакции.

Но няма достатъчно натрупани данни "колко добре действа ваксината" при тези хора. Това изглежда логично, дотолкова че за да се провери ефикасността на ваксината при вече преболедували, те трябва да се разболеят отново. Дори и да са се заразили повторно, ако не са проявили симптоми, то е трудно заразата да бъде засечена.

В този контекст е и заключението, че "все още не е ясно доколко ваксинираните биха могли да бъдат носители и да разпространяват вируса". Производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна" също нямаха данни доколко ваксинираните могат или не да заразяват други хора, ако са носители на вируса.

Както и другите две ваксини срещу COVID-19, продуктът на "АстраЗенека" не се препоръчва за употреба при деца. Договорени са проучвания при тях за по-късен етап. Ограничени са данните на производителя за ваксинирането на бременни. Посочва се, че проучванията при животни не показват вредни ефекти по време на бременност, но и че данните са "много ограничени". Очаква се да няма риск при кърмене, въпреки че няма проучвания.

Не е еднозначна информацията за ваксината и по отношение на хората с отслабена имунна система: "Въпреки че имунокомпрометираните хора може да не се повлияят достатъчно добре от ваксината, няма конкретни опасения за безопасността. Имунокомпрометираните хора все пак могат да бъдат ваксинирани, тъй като те могат да бъдат изложени на по-висок риск от COVID-19".

Според кратката листовка на ваксината на "АстраЗенека" тя не трябва да се отложи при хора, които имат висока температура или остра инфекция. "Наличието на лека инфекция и/или слабо повишена температура обаче не трябва да забавя ваксинацията", съобщава производителят.

С ваксината на "АстраЗенека" не трябва да се ваксинират хората, които имат алергия към някоя от съставките ѝ. Те са посочени в листовката на продукта. По-широко разпространените алергии - например сенна хрема или хранителна алергия - не са противопоказания за ваксиниране срещу COVID-19.

Нежелани реакции

Нежеланите реакции при ваксината на "АстраЗенека" са съвсем подобни на тези при ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна". Най-честите, засечени при 1 на 10 души, са били болка и чувствителност на мястото на убождането, главоболие, умора, мускулни болки, общо неразположение, втрисане, повишена температура, болки в ставите и гадене.

При по-малко от 1 на 10 души са наблюдавани повръщане и диария. Намален апетит, замайване, изпотяване, коремна болка и обрив са наблюдавани при по-малко от 1 на 100 души.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени