FACEBOOK

AstraZeneca трябваше вече да ни е дала предплатените ваксини по договор, майката на Майдел мълчи къде са

Повече от седмица очакваме от представителството на AstraZeneca и лично от неговата шефка и майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел отговори на неприятните въпроси за недоставената ваксина от консорциума, на който ЕС, в това число и България, предплатихме огромна сума още преди половин година. Проблемът е, че според контракта, огласен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, още преди одобрението от Европейската агенция по медикаментите ЕМА трябваше да разполагаме с големи количества от препарата. Регистрацията се очаква в петък, но не е известно да е дошла дори 1 бройка. България, по необяснени причини - най-вероятно поради приятелството на премиера и видни представители на ГЕРБ със Зоя Паунова, демонстрирано неведнъж и поради факта, че нейната дъщеря е евродепутат от управляващата партия, взема 3/4 от ваксините, които е заявила пред ЕС, именно от тази фирма. Напомняме, че 19' предупреди още в ранна есен за закъснението от очакваната за ноември готовност за регистриране на ваксината на Astra, на която ние и ЕС залагахме за своите планове за имунизацията на населението. Това закъснение ни струва хиляди човешки жертви и тежки заболявания до момента. Според последната информация, но не на българските, а на италианските власти, ако тя наистина бъде одобрена в петък, ваксинацията с нея най-вероятно ще може да започне на 15 февруари, а при особено добро стечение на обстоятелствата - на 8 февруари, заяви пред държавната телевизия РАИ 1 Никола Магрини, шеф на Италианската агенция по лекарствата. Странно е, но при анонсирани още преди месец от фирмата 50 млн. готови ваксини, тя обяви, че няма да може да достави дори 40% от заявените и предплатените от ЕС бройки. Тоест, цената, която българите и останалите европейци плащат допълнително за вече предплатеното, става особено висока и се мери отново в човешки животи и заболявания на многобройни реални хора.

Ето нашите въпроси, на които AstraZeneca и Зоя Паунова не отговарят, изпратихме ги и на обидчивия здравен министър:

Какво е реалното количество ваксини, договорени от Вас за България, на каква стойност е предплащането и защо по Ваша преценка то е в пъти по-голямо от поръчаните количества от конкурентните препарати срещу коронавирус, взети заедно?

Кога очаквате ЕМА да одобри ваксината и на какво се дължи голямото закъснение спрямо предварителните очаквания за дата на готовността Ви?

С ъпгрейд от руската ваксина Спутник V ли е подадената за регистрация в ЕМА ваксина на AstraZeneca или е онази, която показа при собствените Ви изследвания 70% ефективност - 90% при първата доза и 62% след втората (според последните британски изследвания върху реално инжектирани пациенти - 8% при хората в пенсионна възраст)?

Предвиждате ли ваксинация с препарата в аптеките у нас, след като това вече се прави във Великобритания, а след одобрението от ЕМА ще се извършва също във Франция, Италия и други страни?

Как се отнасяте към обвиненията в медиите за свързаност на ръководителя на AstraZeneca в България с управляващата партия ГЕРБ и нейната дъщеря Ева Паунова - Майдел като евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, което предизвика в различни средства за информация и журналисти подозрения за възможността за въздействие върху поръчката на ваксини от българското правителство? 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени