FACEBOOK

Ваксинация с Файзер от 23-26.01, с Астра и Модерна - през февруари

Поредна неистина изказа здравният министър Костадин Ангелов, според когото преди Коледа ще започне ваксинация срещу К19. Това няма как да стане, тъй като Европейската медицинска агенция ще даде разрешение за първата ваксина на Файзер на 28-29 декември. Това означава, че ваксинацията в ЕС ще започне на 23-26 януари, съобщи италианската държавна телевизия РАИ1 в най-авторитетното си предаване Порта-а-порта с участието на здравния зам.-министър и бележит хирург проф. Пиер Паоло Силези. Трайността на ваксината ще бъде 2 седмици. Италия, която има 8,5 пъти по-голямо население от България ще получи 3,5 млн. ваксини и е странно защо според здравния министър Ангелов България ще има 16 пъти по-малко от нея.

Втората ваксина, която ще влезе в ЕМА, е на Модерна. Там одобрението се очаква на 12 януари 2021 г., т.е. ваксинацията е реална през февруари. Тази ваксина показва 94,1% ефективност при всички тествани и 100% при тежко засегнатите от вируса.

До седмица, т.е. с поредно закъснение от последно обявения срок 01.12, в ЕМА ще бъде депозирана и ваксината на АстраЗенека, предплатена от ЕС. "До четвъртък" се очаква световното й признаване, след като излезе публикация в Лансет или друго, почти толкова авторитетно, научно издание. Всички материали са подадени. Тя също очаква одобрение от ЕМА през януари и ваксинация от февруари, както разказа пред РАИ 1 партньорът в проекта Пиеро ди Лоренцо. При нея още не се знае дали ще се вземат 1 или 2 дози. Тестовете показаха, че първата преливка има ефектвиност 90%, докато пълният курс - само 62%. Поради това, за разлика от ЕМА, американската ФДА ще иска второ изследване, за да даде разрешение за употребата й.

АстраЗенека има готови 50 млн.ваксини и има най-голям брой заявки - над 3 млрд. броя от цял свят.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени