FACEBOOK

€7 е честната цена на PCR тест в лаборатория, €2 ще бъде най-евтината К19-ваксина след 2 месеца: Италия

Комисарят по коронавируса на Италия Доменико Аркури даде в интервю за най-авторитетното предаване Порта-а-порта на държавната тв РАИ1 експертно мнение по вълнуващия България въпрос за честната цена на PCR-теста.

Той каза, че различните проби се купуват от властите на Ботуша на цена между 4 и 5 евро. Според него етичната цена, която лабораториите би трябвало да дават е с 30-40% добавка. Така максималната сметка излиза 7 евро или по-малко от 14 български лева.

Той даде подробности, които нашите власти кой знае защо не споделят по отношение на графика и разпределението на първата партия ваксини на Файзер. Според Аркури Италия ще получи пропорционално на своето население от цялото на ЕС 13% от препаратите, като е осигурила за тях суперхладилници с постоянна температура под -70 и -80 градуса, каквито са изискванията за съхранение на американския гигант.

Само напомняме, че на въпрос на 19 минути още преди седмица, от Министерството на здравеопазването на България обясниха, че сега не им било до това, имало много други въпроси. Всъщност, резултатите от дейността им са видими, остава да провалят и ваксинацията срещу коронавирус.

Така Италия ще получи 3,4 милиона ваксини Файзер и ще инжектира 1,7 млн. души – както сме обяснявали, препаратите се приемат на 2 етапа, като процесът ще започне след 15 януари. Българските власти не са обявявали колко хора и кога ще ваксинират – иначе се падаме 1,37% от населението на ЕС. От което би следвало да очакваме да имаме около 10 пъти по-малко от италианската бройка ваксини или около 340 000 - 350 000 за 170 000 – 175 000 души.

По отношение на времето, италианският комисар каза е, че всички в ЕС ще получат медикамента на Файзер едновременно. Германия вече е готова с 16 центъра – по един във всяка от своите федерални провинции. Италия не е уточнила дистрибуционните звена, защото от седмица търсеше има ли и колко суперхладилници за съхранение, спрямо които да ориентира и базите.

България не е ясно какво прави.

Попитан от водещия Бруно Веспа на какви цени очаква да бъдат продавани ваксините на хората, без да посочва марки комисар Аркури посочи, че най-евтината би следвало да струва около 2 евро на доза. Както 19 минути цитира международни медии през последните дни, очакванията са ваксината на АстраЗенека и Оксфорд, която се очаква да действа в Европа до март, заедно с ваксината на Модерна, да излиза примерно 7 пъти по-евтино от Файзерската.

Първата американска се оскъпява заради необходимите условия за съхранение, докато при Модерна и АстраЗенека това ще може да става в нормални условия, включително часове на стайна температура, както 19 минути вече писа.

Водещият попита и за осигуреността на Италия със спринцовки и игли, от които ще трябват доста милиони за масова спешна ваксинация, за да не се получи проблем, както беше в първите 2 месеца на пандемията с маските. Аркури беше категоричен, че отдавна се работи по въпроса. Какво прави България?





Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени