FACEBOOK

Достоверен PCR тест: 7 дни след контакт или поява на симптоми

"По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни". Това каза пред БНР д-р Веселина Колева от Токуда. Така тя де факто призна, че няма как 1 лаборатория да прави над 200 тестове на ден, 130-150 е максимумът и то при възможно най-модерна техника, каквато далеч не всички притежават.

Т.е. при 60 лаборатории в България дневно е абсолютно невъзможно да се правят над 11000 теста, даже 8000 е повече от реалните възможности. „Хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им", разказва спецът.

„Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ".

Д-р Колева е категорична, че вече се е доказало, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта. В момента на пазара са навлезли нови бързи тестове, които са подобни на PCR тестовете, защото се взема също назофарингиален секрет, но това може да стане и в домашни условия, и при личния лекар, разликата е, че резултатът излиза за 20 минути.

Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми.

„Има и домашни тестове за определяне на антитела, които аз абсолютно не препоръчвам за скрининг за определяне дали сте инфектиран, или не сте", съветва лекарката.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени