FACEBOOK

Англия почва ваксиниране в аптеките, Италия пази 30% резерв от ваксини за пауза в доставките

Докато България е на дъното в класациите по ваксиниране в Европа, за да ускори процеса Великобритания от днес започна инжектиране и в аптеките. Очаква се след 29 януари, когато Европейската агенция по медикаментите одобри ваксината на AstraZeneca, което Лондон вече стори, това да стане и в ЕС.

Причината е, че те могат да се съхраняват в обикновени хладилници, а не като американските - при неимоверен студ, който изисква специални уреди и условия на съхранение.

Италия, която пък е водеща при ваксинацията в ЕС обяви, че отсега отделя 30% резерв от ваксините, за да си гарантира вторите дози на вече миналите първо инжектиране като застраховка от нередовни доставки.

Министърът на здравеопазването Сперанца обяви, че страната разчита на 250 000 000 дози, т.е. повече от двойно над необходимите за ваксиниране на 60-милионното население. Само за сравнение, България до края на годината е заявила защита за 750 000 души или под 11% от населението, а само пенсионерите - най-уязвимата за коронавируса група са близо 2,5 млн. души. Според шефа на Италианската агенция по медикаментите проф. Джорджо Палу от сегашните 67 000 ваксинирани на ден, с навлизането на AstraZeneca и Yensen на пазара през февруари и март, дневно ваксинираните ще надминат 150 000 на ден, колкото в Израел, за да може да началото на лятото над 2/3 от населението да бъде имунизирано и да бъде осигурен колективен имунитет срещу коронавируса. Според него е напълно правилно, че освен най-вазрастните хора, медицинския и образователния персонал, учениците и студентите са сред първите, които биват инжектирани в момента. Той подчерта, че освен места с много опашки за ваксиниране като Неапол, в Тоскана, която е национален лидер по ваксиниране, не се чака изобщо за добиване на защитата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени