FACEBOOK

20 г. и сме готови с ваксинацията при тези темпове

13 473 души за 13 дни бяха инжектирани при мащабната ваксинация срещу коронавирус в България. 0 за последното отчетено денонощие - неделя, а уикендите са всъщност най-удобното време за привличане на повече хора да се включат в процеса. Данните са от Министерството на здравеопазването. Това прави резултат на ваксиниране под 0,1% от населението за седмица или под 0,2% за двете.

С тези темпове, за да ваксинираме 70% от населението и да постигнем колективен, "стаден" или както искате го наречете имунитет, ще ни бъдат необходими 14 - 15 години, а за 100% - 2 десетилетия.

Освен, че е поредният чутовен успех на правителството и мерило за несъмнените способности, умения и дарби в областта на управлението и на здравеопазването на ръководителите на процеса - ресорния министър Ангелов и ръководителя на НОЩ ген.проф.д-р Мутафчийски, темата поражда и много изводи.

Например, да не би липсата на изгода на родната власт от безплатните ваксини, закупувани от ЕС и лишаващи държавните ни мъже от участие в бизнес процесите, да спъват цялата работа? "Интересът клати феса", казвали нашите предци, докато се борели срещу османското иго и се
възраждали.

Ако сравним ваксинацията с процеса на тестване, който по едно време беше достигнал до невъзможни числа, и в който се отчитат за "случаи" и "новозаразени", та и за "заболели" - каква прекрасна руска дума, несъществуваща в родния език, поне 15% повторни тестове, а PCR се смесват с другите, за да не пада така видимо числото и да продължава паниката - видими са големите разлики.

Някои разправят, че по евро на тест отивало в едно чекмедже, а друго 1 евро - в света на ботокса, но едва ли е вярно. Макар че пък обяснява защо във Франция, където минималната заплата е над 5 пъти по-висока от българската, тестовете са безплатни за гражданите, пък у нас са най-скъпите в света или поне в ЕС. Многократно повече дори от "неевропейска" Турция.

Снимка: БТА


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени