FACEBOOK

AstraZeneca уведоми ЕС, че намалява с 60% първите дози от ваксината

Британската компания AstraZeneca е уведомила днес следобед представители на ЕС, че ще намали с 60% броя на дозите ваксина срещу коронавируса, които може да достави в първото тримесечие. Новината разпространи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен служител, пише Дневник.

Разглеждането - и евентуалното одобряване - на съвместната разработка с Оксфордския университет от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е насрочено за след седмица - 29 януари. Обикновено одобрението за допускане до единния пазар идва от Европейската комисия няколко часа по-късно и разпространяването започва веднага.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис потвърди в "Туитър", че AstraZeneca е уведомила на следобедно заседание за забавянето.

"ЕК и страните членки изразяват дълбокото си разочарование от това. Настоявахме да получим конкретен график за доставките, на базата на който страните членки да планират програмите си за ваксиниране. Европейската комисия ще продължи да изисква от AstraZeneca да увеличи предвидимостта и стабилността на доставките, както и ускоряване разпространяването на дози."

Напомняме, че на 8 януари здравният министър Костадин Ангелов каза при посещението на премиера Бойко Борисов в Гоце Делчев, че се очаквало да пристигнат 4.5 милиона от ваксините на AstraZeneca, които ще стигнат за ваксинирането на 2.5 милиона български граждани. Пресцентърът на МС разпространи думите му, че категорично е опровергал твърденията, че ваксините няма да стигнат: "Първата доставка е 500 000 дози, така че няма никаква опасност да не стигнат".

Шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов каза на редовния седмичен брифинг за COVID ситуацията в страната, че ако ЕМА одобри ваксината на AstraZeneca в края на януари, то през февруари и март България ще получи "стотици хиляди дози".


Ден по-рано АстраЗенека България разпространи съобщение, в което напомня, че "както централата, така и българският екип, не са водили преговори за доставка на ваксина срещу COVID-19 с българското правителство", защото това е делегирано от 27-те страни от ЕС да се прави само и единствено от Европейската комисия (ЕК). Брой дози или график за България в събщението няма.

Компанията вече произведе милиони бройки, включтелно защото ваксината ѝ се поставя от 4 януари във Великобритания.

Но за ЕС се очакваше до края на март да бъдат доставени около 80 милиона дози, а те ще окажат приблизително 31 милиона, казва официалният източник на "Ройтерс", участващ в обсъждането на ситуацията. Агенцията пише, че доставянето ще започне навреме - на 15 февруари, но обемите ще са много по-малки.

AstraZeneca се е договорила за други над 80 милиона дози през второто тримесечие, но днес не е могла да посочи по-точни данни за периода април-юни поради проблеми с производството, допълва източникът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени