FACEBOOK

ЕК: 70% в ЕС да бъдат ваксинирани до лятото

Европейската комисия (ЕК) иска 70% от пълнолетните граждани в Европейския съюз да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до лятото, предаде ДПА.

ЕК планира да публикува съответно предложение днес. До март тя иска да бъдат ваксинирани 80% от хората над 80-годишна възраст и здравните работници, предава БТА.

Тези цели се съдържат в документ, предвиден за обсъждане на видеоконферентна среща на върха на ЕС в четвъртък, която ще се съсредоточи върху ваксинацията като ключова тема в момент, когато държавите членки работят по съгласуване на своите усилия за борба с пандемията.

Европейските лидери също така ще обсъдят дали да има ваксинационен паспорт на ЕС и други свързани с това привилегии за хората, които са се ваксинирали.

Според източници на ДПА Европейската комисия подкрепя идеята за документ, който да съдържа възможно най-точна информация и да е признат във всички страни от общността. Той би трябвало да показва кой каква ваксина е получил, в коя държава и кога, както и да помага за проследяване на евентуални странични ефекти.

Комисията обаче ще настоява, че е работа на държавите членки да решат дали хората, които са ваксинирани, би трябвало да получат определени привилегии - като посещаване на ресторанти и кина или по-лесен достъп до ваканционни пътувания.

ЕК също така планира да призове страните от общността да положат повече усилия за откриване на нови разновидности на вируса.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени