FACEBOOK

Електронният сертификат вече е факт: Ангелов

Документът ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината срещу К19

"Електронният сертификат е факт",  заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие.

Всеки ваксиниран, който има електронен подпис, може да получи електронния си сертификат и да имат достъп до пациентското си досие, отбеляза той.

Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.

Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

"В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът", отбеляза Ангелов.

Сигурността на системата е гарантирана чрез достъпа единствено с електронен подпис. "Достъпът не може да става по друг начин, защото така ще се намали нивото на сигурност. С електронния подпис гарантираме личните данни на всеки човек", каза министърът.

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас може да бъде видян в Единния национален портал, като за достъп се изисква електронен подпис. Той ще бъде валиден само за хората, които са получили две дози от ваксината. Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.

Всеки сертификат има уникален QR код, не само в България, но и в чужбина. Данните, сред които и партидният номер на всяка ваксина, са изписани на кирилица и латиница.

Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. То е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно информационна система. В него са отбелязани всички данни на пациента, като електронни рецепти, кръводаряване, лекуващ лекар. Всичко в системата постъпва автоматично.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени