FACEBOOK

Защо ваксината Moderna стои на склад?

На фона на тоталното изоставане в имунизацията на населението срещу коронавирус се оказва, че единият от трите медикамента налични у нас, при това най-добрият и най-сигурният от тях, фактически не се използва. От началото на ваксинационната кампания препаратът на американската компания Moderna е поставен 10 пъти по-малко от АстраЗенека на майката на евродепутата Ева Майдел, сочи актуалната статистика на Единния информационен портал, който е официален източник на информация относно коронамерките в България. При това тук влизат и бройката на поставени втори дози, т.е.това дори не е количеството хора.

От таблицата се вижда, че до този момент Moderna е използвана само и единствено в София и никъде другаде в страната. През минали дни имаше само единични дози извън столицата. Това е явен знак, че хората в другите населени места фактически нямат право на реален избор на препарат.

Същевременно получените количества от ваксината само от първата доставка са 6 хил. през януари. Според данни от сайта на Министерството на здравеопазването (МЗ) през текущия месец март у нас трябва да има поне още 22 хил. дози от Moderna. Нещо повече: в началото на февруари стана ясно, че България ще поръча още 460 000 дози от ваксината. От МЗ посочват, че всички посочени дати и конкретни количества за доставки са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.


По план се очаква, че страната ще може да разчита на около 1 милион дози от препарата Moderna, вместо първоначално предвидените 500 хил.. С новата поръчка само тези количества би трябвало да  стигнат заваксинацията на около 500 000 души. Но как това би могло да стане при подобни темпове? Не е ясно и защо здравните власти на няколко пъти затвориха т. нар. зелени коридори поради липса на препарати. Вече заявихме и намерение да искаме ваксини назаем от други страни, а се оказва, че на склад има над 20 хил. само от единия вид. Освен това се подразбира, че подобен медикамент има ограничени срокове на годност, а поръчката се заплаща от данъкоплатците.

Водещата ваксина в статистиката у нас е AstraZeneka, която се изплзва двойно повече от Pfizer и десетократно изпреварва Moderna, при това явно не по желание на пациентите. Именно този препарат се оказа и явен фаворит в поръчките на здравните власти.

Напомняме, че представител на AstraZeneca за България е майката на евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова- Майдел. Страната ни се ангажира да закупи големи количества от нея в каря на лятото на м.г., още преди да има съответното одобрение от ЕК. От пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и МЗ публикуваха едва преди месец ясно, че тя не само има букет от странични реакции, но на практика се тества в момента.

От брошурата на Astra научаваме, че „продължителността на осигурената от ваксината защита е неизвестна, тъй като тя все още се установява от текущи клинични изпитвания”.  Не са провеждани проучвания за взаимодействията с други лекарствени препарати, за канцерогенност, а  тестовете при животни за потенциална токсичност за репродукцията и развитието също  още не са приключили. Безопасността и ефикасността на ваксината на Astra при деца и юноши (по-малки от 18 години) също все още не са установени.  Страничните реакции cлeд вaкcинaция заемат голям отделен пункт в листовката. Ваксината на Pfizer също успя да се прояви с множество странични ефекти и на този фон игнориният препарат Moderna изглежда най-безвреден.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени