FACEBOOK

5 у нас със странични ефекти от К19-ваксината, неясно кога почва масово инжектиране: Шефът на ИАЛекарствата

Общо пет са случаите със странични реакции у нас след поставените вече ваксини срещу COVID-19.

Това обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по бТВ. При близо 5000 ваксинирани лица имаме съобщени 5 нежелани реакции – двама мъже и три жени между 29 и 53 години, уточни той. Три от реакциите са болка и зачервяване на мястото на поставяне на ваксината, при единия от случаите се съобщава за мускулни болки и повишена температура, а една от жените съобщава за замайване и сърцебиене, което е било преходно.

Тези реакции са очаквани, те попадат в кратката характеристика на ваксините и са свързани с действието й, обясни Кирилов.

На 21 януари се очаква първият обобщен доклад на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за всички съобщени в ЕС нежелани лекарствени реакции към ваксината.

35 000 дози от ваксината на "Пфайзер" ще пристигнат у нас между 18 и 22 януари, следваща пратка с още толкова дози ще пристигне в началото на февруари.

„В последните седмици често се променят плановете за доставки от производители, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да може да се гарантира поставянето на втората доза“, добави Богдан Кирилов.

Според него не може точно да се каже кога ще започне втората фаза на имунизирането.

В следващите месеци Министерството на здравеопазването планира изследване сред ваксинираните българи, за да стане ясно кога се изграждат антитела.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени