FACEBOOK

България е сключила договори за ваксини само с Астра и Санофи: Д-р Дечев

 "България е сключила договори само с двама производители на ваксини - АстраЗенека и Санофи. За съжаление, Санофи не успя да направи своя разработка (б.р. стартът на френската ваксина беше обявен за октомври, после за 2022 г.). Това беше огромна грешка", заяви пред БНТ бившият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев, който заема тази длъжност до началото на пандемията през 2020 г..

Той цитира доклад на Комисията по здравеопазване към НС от 18 ноември м.г., в който се посочва, че страната ни е заявила участие за две от разработваните ваксини - на АстраЗенека и Санофи. В същия документ се посочва, че е изтекъл срокът за договор с Пфайзер/Бионтех, а за ваксината на Янсен България (б.р. Тя беше одобрена, до броени дни започват да я бият и рязко ще ускори процеса, защото е само 1 доза) е изпратила категоричен отказ.

"Останахме на един кон”, констатира Д-р Дечев. „Ние, не Европа или някой друг, отказваме да подпишем договори с Янсен и  Пфайзер”, подчерта експертът.
„В тази ситуация дори 50% да искат да сложат ваксина това са 2 млн. души. Сега ваксини няма, а обвиняваме хората. България не е ощетена от други държави или ЕС, ние сме го поискали това",  заключи медикът.

Напомняме, че в петък премиерът Бойко Борисов  разпореди да бъде спряно използването именно на АстраЗенека, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Причината е, че 57-годишна жена в Пловдив е починала няколко часа след ваксинация с въпросния  препарат. Само ден преди това  Европейската агенция по лекарствата обяви, че България е сред 17-те страни в ЕС, получили пратка с опасен препарат срещу коронавирус. Става дума за партида ABV5300 от ваксината на Астра. Новината у нас беше съобщена първо от 24 часа в сряда вечерта, но малко по-късно беше премахната от сайта на медията, известна катоподчинена на властта.
Още тогава страни като Франция, Италия, Австрия, Дания, Естония, Литва, Латвия и Люксембург спряха  използването на въпросната пратка, след диагностицирани случаи на тромбоза, довели до поне две смърти или пък белодробна емболия при други пациенти.

Преди това обаче българските здравни власти обявиха, че няма да блокират пратката, просто защото цялото количество от препарата вече е приложено върху родните пациенти, тъй като Астра е фаворизирана и се прилага най-често в страната ни. Ден по-късно стана ясно за починалата цена от Пловдив.  Припомняме, че само нашата държава не направи никакви самостоятелни изследвания на препаратите срещу коронавирус, които внася.

Напомняме също, че  представител на АстраЗенека за България е майката на евродепутатката Ева Паунова - Майдел. Страната ни се ангажира да закупи най- големи количества от нея в края на лятото на м.г в пакета от 6,  който ни предложи ЕК.

Според официалната статистика Astra е най-използваната ваксина  у нас. Преди временната забрана препаратът се прилага двойно повече от Pfizer и десетократно изпреварва Moderna у нас, при това явно не по желание на пациентите, които просто нямат избор. От пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и МЗ публикуваха преди месец пък стана ясно, че тя не само има букет от странични реакции, не е ясно дали е токсична и канцерогенна, но на практика се тества в момента експериментално.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени