FACEBOOK

0,5% БГ плодове и зеленчуци по щандовете

По-малко българска продукция на пазара очакват зеленчукопроизводителите заради резкия скок на цената на водата за напояване, обявен от дружеството Напоителни системи. От бранша прогнозират и гарантирано поскъпване на плодовете и зеленчуците и очакват фалити в сектора.

”Повишението на цената на поливната вода е различно в отделните региони в страната, но в Североизточна България то е най-осезаемо и достига до 300%”, отчете в ефира на Радио Варна Георги Василев, шеф на Асоциация Български пипер. Той очаква плодовете и зеленчуците да поскъпнат с поне 20%, а българската продукция на пазара да намалее.

"Това ще доведе до неконкурентноспособност на българската продукция, която така или иначе е 5-6 пъти по-малко", коментира Василев и допълни, че от 15-20% дял на пазара, плодовете и зеленчуците може да спаднат до 10%.

"Преди около 20 дни плодовете и зеленчуците, които се продаваха на дребно бяха около 0,5%. Всичко останало е внос", каза още той. Именно вносът влияе и на цените по щандовете, които са все по-високи.

"Българските производители по никакъв начин не влияят на цените на дребно", категоричен е Василев. Той посочи, че България внася продукция от над 150 държави, но предимно от съседни държави, които обаче са извън ЕС – Турция, Сърбия, РСМ, а отскоро има тенденции и от Албания и Косовската автономия.

Василев прогнозира, че площите с плодове и зеленчуци ще продължат да намаляват - тенденция, която според него е започнала преди повече от 30 г. "Няма сила и организация, която може да спре този тренд", коментира още той.

"Държавата и ЕС са най-големите виновници за намаляване на производството на българските плодове и зеленчуци. От влизането ни в ЕС досега, около 20 млрд. са се влели в българското селско стопанство, по производството на българските плодове и зеленчуци е спаднало с 350%", поясни Василев. Според него, ЕС няма интерес България да произвежда повече собствена продукция.

Напомняме, че в близкото минало България на шега е наричана “доматена република”, а на българите им казваха „градинарите на Европа” заради огромния обем местно производство и износ на зарзават. Освен за СССР с 260 млн. население и страните от соцлагера, експортирахме и за Западна Европа хиляди тонове прясна и консервирана продукция.

Георги Колев, зеленчукопроизводител с оранжерии в района на Каварна се опасява, че поскъпването на водата за напояване ще доведе и до фалити в сектора.

Той очаква цените да останат високи в следващите два-три месеца, но побърза и да успокои потребителите, че през летните месеци ще има достатъчно българска продукция на пазара, която ще нормализира и цените.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени