FACEBOOK

Франция: До 1 юли бг ветото за РС Македония пада

България дава заден за блокадата на Скопие в ЕС, пише Сега. Новината за това обаче пристига не от София, а от Париж. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция с Република Северна Македония (РСМ) и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС. То приключва на 1 юли, т.е. има поставен срок до 30 юни. Щеше да бъде добре да не научавахме оттам, а от българското правителство какво договаря, но по стар роден политически обичай това не се получава.

За да започнат преговори, България трябва да даде съгласие, защото само тя от всички държави в ЕС ги спира. Напомняме, че още преди броени месеци позицията на страната ни по въпроса беше категорично в обратната посока.

В края на кабинета Янев 2 не се допусна старт на европреговорите с РСМ. Още тогава френското председателство в ЕС настоя спорът с югозападната ни съседка да бъде решен час по-скоро.

„Доколкото знам, нещата започват да се уреждат малко по малко.

Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилна посока. Надявам се, че започнатата инициатива ще намери конкретен израз, така че да постигнем свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията на този етап изглежда добър“, заяви сега френският министър пред комисията по външни работи на ЕП.

Припомняме, че България блокира РСМ за начало на преговори за членство в ЕС още през 2020 г., след като не одобри преговорната рамка на югозападната си съседка по време на Съвета по общи въпроси, който се проведе онлайн във вторник. София одобри рамката за присъединяването само на Албания. Тогавашният външен министър Екатерина Захариева призова македонските управляващи да изпълнят условията ни вместо да си губят времето в антибългарски кампании.

Напомняме също, че до блокдата се стигна след непоследователна политика на Борисов 3 по отношение на Македония.  Която бе свързана и с бизнес причини, които сме описвали. В крайна сметка, България се озова в неудобната ситуация да е единствената държава в ЕС, която блокира Скопие.

Тогава българската страна обяви, че промяна в позицията ѝ може да има, ако Скопие се съгласи да подпише нов документ, който да гарантира, че Договорът за добросъседство между двете страни, подписан през 2017 г., ще се изпълнява.

В сряда България и РСМ подписаха три меморандума по "ключови въпроси" в рамките на визитата на северномакедонското правителство в София. Българският премиер Кирил Петков посочи, че това е пример за новия подход и реалните резултати.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени