FACEBOOK

РСМ да покаже европейска зрялост: Радев пред Шайнмайер

"България очаква активен двустранен диалог на високо равнище с Р. Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения", заяви президентът Румен Радев пред германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата проведоха работна среща в Страсбург, на която бяха разменени мнения за средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на югозападната ни съседка.

"Р. С. Македония трябва покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС, като предприеме конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии, за преустановяване на фалшификациите на българското културно-историческо наследство и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност", категоричен бе българският държавен глава.

Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от Радев по време на срещата. Двамата държавни глави бяха единодушни, че ЕС следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени