FACEBOOK

Македония в ЕС само, ако спазва правата на българите: Радев

„Именно България е най-заинтересованата от бързия прогрес по пътя към ЕС на най-близката ни държава на Балканите Република Северна Македония (РСМ)”, заяви президентът Румен Радев, който се срещна с шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател.

„Постигането на напредък в европейската интеграция за всяка страна-кандидат за членство в ЕС обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза”, подчерта българският държавен глава, визирайки ситуацията около българите в РСМ.

„Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и РСМ, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите. Необходима е и политическа воля от югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция за страните от Западните Балкани изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения”, заключи той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени