FACEBOOK

Добросъседството да се измерва с реални резултати: Петков в Скопие

Всяка седмица да има заседание на 1 от 5-те нови работни групи, които ще съставят българското и северномакедонското правителство, решиха премиерите на двете страни Кирил Петков и Димитър Ковачевски при първото посещение на българския  премиер  в Скопие. Двамата се договориха да бъдат формирани двустранни комисии за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество.

„Оттук-нататък добросъседството ще се измерва в реални постигнати стъпки и резултати“, заяви Петков по време на съвместна пресконференция в Скопие с премиера на Република Северна Македония (РСМ). Брифингът се проведе след разговор на четири очи между двамата.

„Всяка седмица ще има срещи на съвместните работни групи, за да покажем на нашите народи, че добросъседството не остава само на ниво политически изказвания, а пътувания, бизнес и търговия“, беше категоричен той. В този контекст премиерът Петков очаква съвсем скоро да заработи самолетната връзка София-Скопие.

”Мога да кажа много ясно, че затвърдихме позициите, но е постигнат напредък като точен и ясен календар за следващите няколко месеца. Фокусираме се върху общите неща, с които да обогатим нашите взаимоотношения. Оптимист съм за съвместните ни действия”, заяви Петков.

"България уважава самоопределянето на всички граждани в Северна Македония, както и всички езици, описани по конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси", посочи още министър-председателят.

За 20 минути да се стига от София до Скопие е желанието, върху което ще се съсредоточи българското правителство, а българският премиер обясни, че всички ще спечелим много, ако дадем възможност на хората "да работят, да пътуват, да правят бизнес". По думите му авиолинията София-Скопие скоро ще бъде реалност - до 30 дни ще има точните параметри, а до 60 дни линията ще бъде работеща.

Ковачески благодари на Петков и българската делегация, че са първите официални гости след избирането на новото правителство на РСМ ден по-рано. "Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", обърна се той към българския си колега. И посочи, че двата народа - българите и северномакедонците - са близки и братски народи. “Ще се финализира и договорът за трансгранично сътрудничество, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало", обяви още той.

Премиерите съобщиха, че следващата седмица на 25 януари в София ще се проведе съвместното работно заседание на двете правителства.
В столицата на РСМ Петков и Ковачевски поднесоха цветя на паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Св. Климент и Св. Наум.

По-късно двамата откриха заедно офис на Българската телеграфна агенция в Скопие.



Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени