FACEBOOK

Двойно повече от РСМ искат бг паспорти: А. Ковачев

"Само за миналата 2020-та година, над 9 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство по произход, а 25 000 са подали молби за такова. С това, македонските граждани, получили българско гражданство, стават над 140 000, а ако смятаме и чакащите, вероятно са около 200 000. Това са почти 10% от жителите на РСМ, близо 20% от тези, които не са албанци, власи, турци, роми или сърби. Всички тези хора са станали български граждани на базата на две ключови обстоятелства. Първото е, че са доказали, че техните баби и дядовци са били етнически българи. Второто е, че са декларирали изрично, че се чувстват самите те българи.

Навярно сред тези 200 000 български граждани има някои които не са искренни в своите български чувства. Взели са български документи за да могат да се радват на предимствата на българския европейски пасош, издаден от иначе омразната за тях "Татаро-Бугария". Направили са го от опортюнизъм, защото такива са "околностите" както би казал свръхреалистът и президент - г-н Пендаровски. Тези "опортюнисти", са излъгали като са попълнили неверни декларации, че се чувстват българи. Тези лица трябва да понесат своята правна отговорност в България, а и срама в Македония, че са дефакто предатели на сегашната официална доктрина, че нямат "нищо общо со бугарите". От мои лични наблюдения обаче, има много повече хора които правят точно обратното - именно защото са опортюнисти и реалисти не могат явно да си признаят в РСМ, че имат българско гражданство. Те съзнават много добре, че да бъдеш българин в Македония все още е тежък товар, а дори и присъда, която ти затваря вратите за кариерно, обществено и политическо развитие. Реалисти са и за да прикрият връзката си с майка България и декларираната от самите тях българска идентичност, някои от тях дори бълват публично, най-яростната антибългарска реторика и пропаганда. Познавам такива лично - има сегашни и бивши политици, и леви и десни, има неуспели канидат-политици, има висши държавни служители, бизнесмени, журналисти, общественици, има всякакви. Някои от тях, сигурен съм, дори сега четейки тези редове се припознават сами, мислейки, че е написано и адресирано до тях лично. Не е лично до вас, спокойно, не се притеснявайте, няма да цитирам имена! Тези хора, наши сънародници, са жертви на страха да се декларираш като българин, страх който продължава да битува и владее в Македония. Доказателство за този страх, е това, че нито един заемащ публична работа сред тези 200 000 доказани от самите тях (по документи и собственоръчно подписана декларация за българско етническо самосъзнание) македонски българи няма да се осмели да коментира тази моя публикация.

Когато този страх или както би го казал Пендаровски, когато тези "обстоятелства" се преодолеят, стотиците хиляди българи в Македония ще се покажат, докажат и факторизират сами. И както беше споделил преди известно време "президентът реалист" - ще бъдат като Гоце - "безспорно декларирани българи които милеят и се борят за независима Македония", пише евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени