FACEBOOK

България внася все повече руски нефт последния месец: Блумбърг

Доставките за България на руски нефт продължават да се увеличават цял месец, при управлението на кабинета на Промяната Петков – Нинова в оставка, което е тенденция за ЕС. Данните сочат, че през юли Европа има над 2% ръст на доставките за сметка на падащите поради намалелите търговски отстъпки количества за Азия. България е малък играч на този пазар, а лидери в ЕС по ръст на вноса са големи икономики като Италия и Испания – третата и четвъртата в Евросъюза. Ето и най-важното от нарочната статия по темата на американската агенция Блумбърг.


„Сумарните доставки към България и Румъния за четирите седмици до 5-и август се увеличиха до 3-седмичен максимум, като достигнаха 255 хиляди барела на ден. Доставките на руско черно злато за пристанищата на Италия и Турция за 7-те дни нараснаха до рекордни за много седмици нива, компенсирайки съкращаването на експорта за потребителите в северна Европа. За това свидетелстват данните от проследяването на плавателните съдове. Доставките от Русия за средиземноморския регион бяха най-големите от средата на юни.


От експортните терминали на Балтийско и Черно море към италиански нефтопереработващи предприятия количествата се увеличиха до най-високите за последните 7 седмици показатели, а към Турция бяха най-големите за 6 седмици. Първото от април зареждане на петрол с марката Urals прие Испания в Билбао. Миналата седмица първи количества от февруари пристигнаха от Балтика в Гърция.


Увеличението на експорта на нефт в ред европейски страни показва колко трудно ще бъде на региона да премахне своята зависимост от руските горива. Някои от доставките са обозначени като неруски, но марката нефт и пристанището на пращане говорят за обратното. Това показва също колко сложно ще бъде да се контролира съблюдаването на санкционния режим, когато през декември започне действието на ограниченията.


Танкерните доставки на нефт от Русия се стабилизираха на 500 000 барела под онези при нахлуването в Украйна. В седмицата 29 юли - 5 август обемът е 3,46 милиона барела на ден. Средно за миналия месец са били 3,25 милиона барела на ден.


Доставките за европейските купувачи нарастват до максимален показател за пет седмици. Необходимите на Кремъл за войната доходи от нефтения сектор продължават да растат. Средно за четири седмици те скочиха до рекордни за 11 седмици нива.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени