FACEBOOK

Кое колко трае след разопаковане

Какво да правим с времето в карантина

Колко време траят продуктите, след като ги извадим от опаковката, отпушим им тапата и т.н. е въпрос, който няма нищо общо със срока на годност, описан на етикета. На това сме посветили и днешния лайфхак. На някои, но доста малко продукти, изрично е описан срок на съхранение след отваряне. Най-често това се среща при колбаси и филета, произведени извън България, чиято трайност най-често е до седмица след разопаковане. Учените обаче съветват да изяждаме саламите и шунките за 12 до 24 часа, след като ги извадим и ги нарежем.
Сред храните, които са с най-кратка годност е руската салата - ако е направена, както трябва - тя трябва да се изяде 6 часа след, като е готова. Това е руският стандарт за нея. Други продукти - лещата например, изкарват от 5 до 20 месеца, след като скъсаме плика, в който я продават. Още повече трае чаят - до 2 години, но може да е и само месец. Все пак малко продукти могат да се сравняват със захарта - тя трае разопакована до 8 години. Оризът и оцетът карат до 2 години, към тях често прибавят и меда, но ако е наистина добър, той може да бъде на практика вечен - или хайде - супер дълготраен.  
Сред краткотрайните продукти е важно да знаем, че тортите, които не са ГМО не бива да стоят повече от 48 до 72 часа. Но практиката в повечето сладкарници у нас е да ги бухат с консерванти и да ги държат по седмица и дори - цели две. До 3 дни съхранение, без да развият опасни микроби и да развалят вкуса си, се дават на пието. Киселото мляко, което вече няма общо с онова от соца, което се пресичаше за 2-3 дни, трае и до седмица. Кетчупът пък е на обратния полюс - без проблем може да изкара и половин година след отваряне.
Според носителката на винен Оскар като познавач на благородните напитки Мадлен Пакет, която се е занимавала с подробно изследване на тяхната трайност, една бутилка с отлетяла тапа може да изкара в добра форма до 3 дни. Бяото вино трябва да се изпива, преди да изветрее и да развали вкуса си до 4 дни, а до седмица - червеното. Концетратите като ром, уиски, водка, но също и ликьорите могат да останат във вашия бар или домашен кът за алкохол до половин година, след като сте разпечатали капачката им.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени