FACEBOOK

Цитрусите дразнят гърлото, а кои естествени продукти му помагат, макар и временно

Какво да правим с времето в карантина

Цитрусовите плодове, с които се тъпчем през зимния сезон, се оказват дразнещи гърлото според последните международни изследвания и учените съветват да не ги употребяват хората със сезонни заболявания или коронавирус или поне да ги ограничават до минимум. Повечето от нас знаят, че джинджифилът помага, но кои други естествени продукти лекуват - на това сме посветили нашия днешен лайфхак за времето в карантина. Оказва се, че смолите, кедровото масло, разбира се, и медът са сред фаворитите на лекарите. Който има време, понеже е изолиран вкъщи, може да опита да направи и домашна лековита паста, като смеси мед, джинджифил и захар, нагрее миска, а после полученото завърти на клечки и раздаде на децата като захарни петлета или близалки, ала полезни за смучене.

Как въпросните продукти всъщност помагат на гърлото? Ами стимулират слюноотделянето, при което се отделят благотворни антибактериални свойства със специален фермент - лизоцим, който великият британски микробиолог Флеминг открива по случайност, докато сам боледува от грип.

Неговият съвременен последовател проф. Алин Морис обаче е категоричен: естествените продукти са добри за прилагане в началото на инфекция, но не могат да заменят лекарствата, ако тя се задълбочи. Защото те атакуват симптомите. Сиреч, облекчават усещането. Не побеждават болестта.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени