FACEBOOK

Диетична депресия, орторексия или страх от вредни храни, cheat meal: що е то?


Бомбардирани от милиони съвети дневно през различните медии, някои от които откровени фейкове – по статистика над 60%, вече не знаем кое е полезно и кое е вредно да ядем. Златното правило, изведено от специалистите е да спазваме известните правила за здравословно хранене, но да си позволяваме и така нареченото cheat meal. Или „ядене – измама”. Тоест, да изпадаме чат-пат от рамката на прекаленото вживяване да слагаме в устата си само здравословни и супер храни.

Стремежът към постигане на перфектна форма, към перфектна фигура, към опазване на здравето през храненето 100% може да се превърне и в маниакално заболяване. Даже си има и име. Орторексията е най-елементарно казано страхът да не изядем нещо неполезно. Прилича по название на анорексията – страхът да не напълнеем. И също е психологически проблем с физиологически последствия като нея. При това сериозен.

Другото заболяване, което немалко хора днес развиват, а някои дори не подозират е т.нар. диетична депресия. От нея страдат хората, които прилагат ограничение след ограничение и не получават особен ефект от това. Но дотолкова са се подчинили на диетите, че са започнали да се хранят изключително еднообразно.

А организмът има нужда от разнообразие. Даже понякога от вредни храни. Не може човек да се храни само със салата, салата с малко месо или риба в нея и примерно плодове. Не е добре нито за организма, нито за мозъка. Те имат нужда и от нещо извън строгите изисквания на нутриционистите. Това е и ролята на cheat meal, без които не можем или не бива да минаваме, ако ще да сме най-дисциплинараните диетици.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени