FACEBOOK

Леща за здраво сърце и за отслабване

Какво да правим с времето в карантина


Понеже времето още не е каквото трябва, сезонът на лещата, която се свикнали да хапваме предимно в по-студено време, продължава. Оказва се, че тази проста храна, която мнозина пренебрегват, а други преоткриха покрай модата на червената й разновидност, е много полезна. На това сме посветили нашия днешен лайфхак.

Лещата намалява с 14% риска от сърдечно - съдови заболявания, от които всяка година умират над 65 000 българи, не 6000 като с коронавирус, от които 2/3 бяха именно сърдечно болни. Оказва се, че тя понижава холестерина и без прием на химия - лекарства. За хора с такива проблеми учените препоръчват лещена диета - по 60-80 г. на ден от вълшебната храна по един ден в продължение на 8 седмици и ефектът ще бъде наистина като от цяло медикаментозно решение. Ще се учудите колко различни варианти има на манджи с леща в нета. На всичко отгоре, докато помагате на едно, ще постигнете и друго - лещата помага и за отслабване при честата си употреба. Освен, че е полезна и без друго, както всички варива. Разбира се, в нормални зони и без прекаляване.

Лещата намира своето място още в Стария завет - т.е. над 2000 г. я ядем, а у нас - нищо, че я мислим за традиционна българска храна, идва едва в края на 14-и и началото на 15-и век с Османското нашествие.

Даже най-големите кулинари на света - италианците, я ценят високо и тя е неотменна част от новогодишната трапеза при тях - колкото повече зрънца леща - толкова повече пари, смятат италианците.

Освен възприетата от нас османска традиция да ядем лещата като супа, можем да научим и нов лайфхак да я хапваме. Като я сложим в супер салата с лимон, портокал, мента. Друг вариант е пюрето от леща, което е чудесен заместител на картофеното и е доста по-диетичен вариант от него - почти няма захар. На всичко отгоре се усвоява несравнимо по добре от организма.

В момента хит е червената леща, която освен че е доста полезна, е и много бърза за готвене - става готова за нула време - десетина до 15 минути варене.

Най-добра е за споменатото по-горе пюре.

Най-диетичният вид обаче е зелената леща. Тя е идеална за салати. Цяла порция има енергийна тежест от стотина калории. А е пълна с магнезий, калий, фолиева киселина. Индийците я комбинират с кокос, сметана и тиква и много харесват получилата се смес, но тя е малко встрани от родните кулинарни разбирания и вкусове.

Кафявата леща, с която сме свикнали от соца и до днес, се оказва най-добра за консумация във вариант на пастет, който може да се маже върху филия - нов модел сандвич, но за разлика от маслото, колбасите, да не говорим за т.нар. течен шоколад е доста полезна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени