FACEBOOK

Ядем с очи: как да редим в чинията и как учим децата да ядат здравословно: Оксфорд

В 21-ви век всичко е въпрос на комуникация и превръщането на храната в нещо симпатично е много важно, което съвсем ефективно помага да се популяризира здравословният начин на живот. Как става това обяснява проф. Чарлз Спенс от световноизвестния университет в Оксфорд, чието кредо е, че: „Ние ядем с очи”. Тоест, храната трябва да бъде симпитачна. На това сме посветили и днешния ни лайфхак.

Също като цветовете, и храната я оценяваме според специалните ефекти и понятието си за престижен избор, което демонстрираме и на политически избори, и при пазаруване на каквото и да било. Професорът от Оксфорд експериментира като кани на хора, на които поднася салата, вдъхновено и почти 1 към 1 имитираща дори цветово мазките от картина на Кандински,чиято репродукция е положена пред очите им. Когато на друга група хора е поднесена същата салата, ала без да бъдат наясно, че е вдъхновена от шедьоър на гений, реакцията на гостите е съвсем различна. Харесалите салатата са в пъти по-малко, отколкото в първия състав.

Освен, че доказва колко е важно храната да бъде симпатична, той успява да добие и друг важен резултат. Поднася на деца едни продукти в чиния, сред които предимно зеленчуци и 

плодове, към които те неохотно подхождат – съвременните хлапета трудно се приучават на здравословни предпочитания в яденето. Когато обаче им се сервират същите неща, дизайнерски направени като наподобяващи популярни анимационни герои или познати брандове, децата си изяждат всичко бързо и някои искат още.

От тези и още много опити той извежда основни подходи при поднасянето на храна, така че тя да бъде посрещната по най-добрия и най-ефективния начин, да се повиши позитивното й възприемане:

Да бъде поставяна в центъра на чинията

Ако има нещо дълго по форма – слага се в долния десен ъгъл

Ако има нещо с остър край – примерно парче торта – слага се с върха нагоре, така че да не сочи към онзи, който ще хапва.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени