FACEBOOK

Отслабване с ядене пред огледалото и на домашна храна

Какво да правим с времето в карантина

Може ли да се отслабва без диета? Краткият отговор е ДА! На това е посветен днешният ни лайфхак.

Най-вредно е да комбинирате храненето с гледане на телевизия или с работа на компютър или друга джаджа. Вместо това, яжте пред огледалото. Изследванията показват, че така човек поглъща по-малко храна и така отслабва с 2 – 3 килограма на месец.

Друг лайфхак със същия ефект – сигурни 3 кг надолу на месец без диета, е яденето на домашна храна. Ако си я носите от вкъщи в офиса, ще видите как чудото наистина е възможно, при това без усилие. Причината е, че в храните, които ядем бързо има нарочно прибавена сол и захар, които са буквално убийствени. Нещо, което можем да спестим при домашното приготвяне на храната. Защо? Солта е сигурен път към инсулт, хипертония и рак, ако поглъщаме повече от 5 г дневно от нея, а оптиманото количество е наполовина. Вместо това обаче, средно 10 г дневно и отгоре е консумацията ни на калпак. За да я заместим, когато приготвяме храната си сами, можем да използваме подправки или чесън. И трябва да се знае: тя е наблъскана, както и немалко захар, във фастфууда. А в чипсовете е направо непоносимо много. Ядките, за да бъдат наистина полезни, също трябва да бъдат безсолни.

Далеч не с всяко хранене, а най-добре с никое, е мястото на хляба и десерта в менюто ни, ако искаме да отслабнем без диета. Яденето на „насъщния” задължително е остатък от периода между войните и след Втората световна, когато храната е била оскъдна и без хляб човек не е можел да се наяде нормално. Сега възможностите са много. А хлябът, особено в България далеч не е същият – той е наблъскан със сол и с подсладители, за да се харесва повече, а качеството на брашното у нас е безобразно, по което са единодушни всички, особено чуждите специалисти. Замества се чудесно с полезния ориз, с картофи и какво ли не, дори да е паста, която се преработва много по-бързо, по-добре и ако е качествена на практика си е една полезна цена – не е случайно, че е основното меню примерно на пилотите от Формула 1.

Десертът също е нещо, без което можем. Ако не ни е посилно да се откажем напълно, нека поне да не го приемаме с всяко хранене. Заменете шоколада или тортата, кекса или бисквитите/вафлите – тях изобщо е добре да не ги поглеждате, с плод или с ядки. Припомнете си по повод на последните златното правило от специалния ни лайфхак – ядат се 7 сурови или поне безсолни на едно ядене. Ако не ви се брои – една непрепълнена шепа. Най-добре да бъдат орехи.

Има хора, които не могат без десерт – така да бъде. Ако не можете да спрете него, със сигурност се налага да спрете нещо, което ни кара да поглъщаме повече захар, отколкото сладкишите. Кое е то ли?

Газираните напитки. Ако пиете средно 1 л от тях на ден, важно е да си представите колко захар поемате годишно от тях – 50 кг. Количеството е 6 пъти над нормата, установена от Световната здравна организация. Или 3 пъти над онова, което до преди 2 години беше смятано за норма. Иначе казано, това са 1000 шоколада - или да кажем по 3 на ден! Всеки ден!

Учените казват по този въпрос: с газираното човек пие повече килокалории, отколко може да изяде. Гадно! Дебело!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени