FACEBOOK

1 десерт на ден е ОК

Какво да правим с времето в карантина

Преходен сезон. Безкрайна поредица от дъждовни дни. Политическа лудост по света и у нас. Отваряне – затваряне като ластик на училища, офиси, заведения. Постоянен медиен психотерор с коронавируса. Икономическа безпътица. Изгебана хазна. Психическото напрежение, особено при недостиг на светлина, което го прави и физиолигическо изисква от нас излишество от хормон на щастието. И най-лесно си го набавяме с шоколад, торта, друг сладкиш. Пристрастяването към сладките неща е нормално, защото има хора, за които те се превръщат в анестезия, но ги пристрастяват по същия модел, по който се получава зависимостта към психоактивни вещества – наркотици например.

Ако трябва да се награждавате с нещо, ако трябва да избягате от гняв, мъка, стрес, пренапрежение, бърн – аут, не го правете с храна. Даже шопинг – терапията е по-добра алтернатива за отпускане, а оптималната е спорта или поне разходката, ако ще и под дъжда. Изобщо не разчитайте, че има как да се скриете от себе си с обичайната за такива случай реплика: „Не бях аз”. Или другата безумна: „Това е по-силно от мен”. Няма такава торта, няма такъв шоколад, който да е по-силен от вас!

Още един лайфхак: позволен ни е 1 десерт на ден – в следващия епизод ще ви открием тайната, какво прави това, измерено в шоколад. Даже може да се окаже и полезно. Ще пишем защо, очаквайте!

2 са приемливо количество, ако не е всекидневно.

3 са вече прекалено много.

В тази връзка, ето още един лайфхак. Как да владеете в себе си в случай на пристрастяване към сладките неща?

Много е просто!

Ние често слагаме в офиса и у дома кутии с бонбони, купи, които пълним с тях, красиво подредени сладки или целувки – според тренда ги наричаме макарони, въпреки че в българския език това традиционно е названието за определени видове паста.

Това е погрешно.

Защо ли?

Ами твърде често минаваме покрай тях. И това ни кара да си вземаме. А не бива.

Просто скрийте от погледа си тези изкушения. При соца те се държаха в шкафа, обикновено отварящ се елегантно надолу, не встрани, в който се държаха тайните запаси от уиски и коняк – голям лукс навремето. Било е правилно.

Вече сме писали лайфхак, че единственото място, макар и скрито, което е враг на шоколада, особено на течния, е хладилникът.

Ако купите зеят и ви подсещат за десерта, който сте държали в тях, напълнете ги с плодове. Ако са по-малки – с неосолени, по възможност сурови ядки. Така, и да не удържате на напрежението и да продължите да посягате към мястото, където се забива погледът ви и минавате нонстоп покрай него, ще хванете в ръка и ще изядете нещо полезно и здравословно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени