FACEBOOK

KPMG връща 2 отчета при Каримански: половин милиард кредити „неубедителни” в IBank за половината му директорски мандат

Световноизвестните одитори от KPMG връщат 2 от годишните отчети на Инвестбанк, докато изпълнителен директор там е сегашният кандидат за гуверньор на БНБ Любомир Каримански. Защо? Става дума за общо половин милиард лева кредити, придобити „с обезпечения, които не успяват да убедят” оценителите – т.е.  заемите са де факто необезпечени.

 Това са годините 2012 и 2013, когато същите проблеми, и то в доста по-малко процентно съотношение към портфейла си, има фалиралата Корпоративна търговска банка. И двете са определяни като „гнили ябълки” в докладите на американските посланици у нас. Дали говорителката на правителството – утвърденият юрист Лена Бориславова, е права да се притеснява от ново КТБ, ако Каримански стане гуверньор на БНБ?

Най-страшно е положението през 2012 г. Тогава KPMG установява, че 39% от целия кредитен портфейл – 305 млн. от 782 млн.лв. на Инвестбанк, са именно такива „неубедително обезпечени” кредити.

 

За 2013 г. са установени от одиторите 187 млн.лв. лоши кредити – борчове, просрочени повече от 6 месеца, на които кой знае защо банката с изпълнителен директор Каримански начислява едва 6,4 млн.лв. провизии.

Крушката си има опашка, би казал някой в разговор за гнили и негнили ябълки,тъй като важна част от въпросните кредити всъщност са отпуснати за фирми около собствениците, за които пък през 2002 и 2012 г. Върховният касационен съд вече е обявил, че придобиването на акциите им от трезора е нищожно.

Утре ще разкажем как при управлението на Каримански банката се самоизточва през не твърде хитра имотна схема с участието на офшорки.

Цялото инфо е почерпено от сигнал до БНБ на акционерите в Инвестбанк с необезсилени от Върховния съд акции Тодор Стоянов и Кирил Льосков.

 

 

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени