FACEBOOK

Червената Мата Хари върти през зет си ДФЗемеделие, следи и министъра от СИК като „съветничка”: Триумфът на секретарките


СЛАВА направи известна Ирена Борисова – секретарка и приятелка на Сергей Станишев като премиер преди 15 години. Преди 13 г., точно през юли, тя напусна с него управлението, като тогава й приписваха една фраза, вероятно шега или легенда, че асистентът едва спестява милион за пълен мандат.

Днес Ирена Борисова вече е съветник на земеделския министър, до неотдавна по Държавен фонд Земеделие, където успя да нареди съпруга на сестра си за управител. Зетят на червената Мата Хари – Николай Кавърджиклиев е застраховател, тя също няма понятие от земеделие, освен ако раждането и израстването в Кюстендил не са равнозначни на експертиза поне в овощарството – в частност по череши, ябълки и сливи. Но за 6-те месеца на Промяната, която ги овласти, двамата са разпределили 2 млрд.лв. само в директни агропомощи, ако съдим по официалния сайт на ДФЗ. Имаше идея да се разпределят и още 1,1 млрд.лв. от джоба на данъкоплатеца към 100-те зърнари, но не би. 19 минути мина път.

Основната функция на Борисова е като съветник да следи какво прави в министерството неговият титуляр Иван Иванов, известен като шеф на СИК-Шумен от Търговския регистър.

Това не е лоша идея, защото в земеделието БСП и ПП наложиха уникален екип от „професионалисти”: аграрният министър д-р Иван Иванов е историк, а заместниците му Момчил Неков, Иван Христанов и Тодор Бурджев са съответно политолог, икономист - консултант и магистър по международни икономически отношения от СА в Свищов, наследник на зърнар.

Истинската идея на ресорното вице Корнелия Нинова, която заедно с другаря си по бизнес в правителството Асен Василев „разпределя порциите”, е да се следи кой какво прави и по-точно: дали всички пари текат, накъдето трябва, или кривват.

Защо Мата Хари е определението, което използваме?

Заради необяснимата близост на Ирена Борисова, тръгнала от Станишев, с фаворита на Корнелия Нинова. Калоян Методиев е човекът, чиито кампании доведоха до 3 последователни 102-годишни дъна БСП, но заслужи доверието на лидерката да бъде неин шеф на кабинета като министър. За намесите му в работите на апетитни дружества – фирмено управление, от което нищо не разбира – бившият младежки шеф на СДС е политолог, сме писали и ще пишем неведнъж – особено пикантни истории тепърва ще излизат от търговията с оръжие.

Когато ДПС и ГЕРБ плюс БСП му помогнаха, след като се раздели с поста си при президента Радев, за създаването на неговия т.нар. институт Рего, прочул се с даването на прогноза 28% за БСП седмица преди изборите за първия месечен парламент, на който партията изкара 14%, Ирена Борисова се появи в ролята на негова секретарка и още нещо.

Какво точно? Не е ясно дали дори и в триъгълника на живота Нинова – Методиев – Борисова всички знаят със сигурност...

Мата Хари е имала амбиции нейният личен съпруг да оглави Граничната полиция, разказват информирани. Напомняме, че по време на Тройната коалиция под нейния чадър бяха македонската и част от сръбската ни граница, ако се сещате. Но мъжът на Мата Хари не се е класирал. Заради това я „компенсирали” с поста на шеф на ДФЗ за зет й. Това се казва Промяна, нали?

За да получи сбъдване на мечтите, тя обаче е трябвало да се раздели завинаги с най-добрата си приятелка, която не била симпатична, най-меко казано, на Нинова. Коя е въпросната дружка? Има време да научите, ако решим, че е съществено.

Важното е, че за Мата Хари това не се е оказало проблем.


Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени