FACEBOOK

Защо парк Славия незаконно е прехвърлен на СИК-аджийския едноименен клуб?

Многократно разкриваната от 19 минути в различни нарушения Росина Станиславова – кмет на Район Красно село, този път зададе на Столичния общински съвет уместен въпрос. Като точка №30 в дневния ред на заседанието в четвъртък беше включен проблемът с терена на парк Славия.

Темата е актуална, покрай разглеждането на плановете за други възлови зелени площи в София като например на Борисовата градина, където според новата версия на властите ще има възможност за строителство. И то в зоната на къпалнята Мария Луиза, където е най-хубавата гора.

Припомняме, че огромният комплекс е прехвърлен на общинското дружество Софийски имоти, което го апортира за миноритарен дял в общо дружество с боса на ВИС-2 Георги Илиев. След убийството му, вдовицата Мая прехвърля дела на Румен Гайтански – Вълка – един от споменатите 19 в списъка на премиера Петков, даден на прокуратурата и известен като явен съдружник на самия Ахмед Доган.

Не само не са внесени парите, срещу които общината е отстъпила мажоритарния дял, но и вече 16 години къпалнята пустее.
Не е много различен случаят с предоставянето на другата борческа групировка – СИК, на друго от 19-те лица в списъка на премиера Петков – Младен Михалев – Маджо, отново през Софийски имоти, на парк Славия.

Именно за него иде реч в питането на Станиславова:

„Дали и как е правно възможно да съществува терен с площ 254 дка, за който е съставен Акт за ПУБЛИЧНА общинска собственост №61/1997 г. да бъде „внесен като непарична вноска в

капитала на Софийски имоти ЕАД, а впоследствие да бъде „апортиран в капитала на ПФК Славия”, без да бъде издаден ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗИСКУЕМИЯТ по силата на чл.6, ал. 1 от Закона за общинската собственост акт за обявяването му за ЧАСТНА общинска собственост поради евентуално отпаднало предназначение на територията за трайно задоволяване на обществени потребности?”

С други думи, СО НЕ Е ИМАЛА ПРАВО да прехвърли терена на Софийски имоти, която поради това НЕ Е ИМАЛА ПРАВО да го апортира в СИК-аджийското футболно дружество. Незаконно е!

Нито този, нито предишните главни архитекти са защитили интересите на Общината и на гражданите, а това е тяхно ЗАДЪЛЖЕНИЕ.

Същото се отнася и за управляващите общинското дружество Софийски имоти.
В същото време имотът се използва от СИК-аджийския футболен клуб и неговите държатели и може да бъде първокласна банкова гаранция, срещу която да се теглят всякакви кредити например, да влиза неправомерно в капитал на това дружество и всички, в които то участва и т.н.

Както знаят всички, които посещават този парк, той е оставен на произвола на съдбата от четвърт век – откакто е частен, и линее за радост на онези, които скоро могат и да го застроят. Тъй като според незаконния му последен акт явно се смята за отпаднала неговата обществена функция.

Отговорите ТРЯБВА да бъдат дадени от главния архитект Здравко Здравков и Софийски имоти.

Така повече НЕ МОЖЕ!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени