FACEBOOK

Схема за 1,1 млрд.лв. през агроминистъра от СИК като Автомагистрали 2, уж за балансиране на цените

След обвиненията на депутата от Продължаваме промяната Александър Дунчев към земеделския министър Иван Иванов, бивш шеф на СИК в Шумен според Търговския регистър, за кадруване в полза на ДПС и ГЕРБ в горските стопанства, Мая Манолова разкри на евросеминар нова схема, която копира познатата от Автомагистрали, но е в агросектора.


„Не сме застрашени от продоволствена криза, а държавата направи така, че цените да полетят нагоре“, заяви лидерът на Изправи се.бг на фондация Фридрих Еберт в НДК.

„Намерението правителството да похарчи 1,1 млрд. лв., за да направи „интервенция“ на пазара на зърно, фуражи и слънчоглед, виждаме, че е една огромна схема, с която една шепа близки до властта ще станат още по-богати за сметка на огромната част от българските граждани.

Изваждат тези пари, за да ги дадат на малко държавно дружество с 5 служители, което за миналата година има приходи от 230 хил. лв. и трупа загуба от също 230 хил. лв.”, извади фактите Манолова.

Напомняме, че т.нар. зърнари бяха толерирани през 12 г. съвместно управление в сектора от ГЕРБ и ДПС, чийто вицебос на фонд Земеделие при Борисов 2 и заместник-министър от Борисов 3 Атанас Добрев – Насо Мафията остава и в кабинета на Промяната. А червеният министър от СИК, който не се раздели с него, е от Шуменския край – една от меката на зърнарите, чиято основна зона на действие е именно Североизточна България.

Манолова посочи, че в постановлението на Министерския съвет се решава, че се дават тези огромни пари – 1 100 000 000 лв., без никаква конкретика: какво ще се купува, колко зърно, колко фураж, колко маслодаен слънчоглед, при какви цени, при какви условия, къде ще се съхранява, кой ще плаща транспорта, кой ще плаща складовете…

„В краткото министерско постановление няма нито дума за това. Просто въпросното държавно дружество с 5 служители ще прави искане и министърът ще решава”, обясни простата схема ала Автомагистрали Манолова.

Само ще напомним, че съвсем неотдавна гръмна скандалът с искане на Държавен Фонд Земеделие за набавяне на гориво за 70 млн.лв. от дружество около легендата на СИК Младен Михалев, наричан медийно за краткост, Маджо. Фирмата е на съдружник на съпругата му, както разкри преди седмици Биволъ.

Според Манолова е възмутително, че се предвижда тези покупки на зърно и слънчоглед по едноличната воля на министъра да се правят на Софийската стокова борса, която е контролирана от ГЕРБ чрез дългогодишния директор на банката на Цветелина Бориславова и неин бизнес партньор повече от десетилетие.

Тя припомни, че комисията по ревизия в 46-тото Народно събрание, която Манолова оглавяваше, показа безобразията, които се случват на борсите у нас. Тя се използва за манипулиране и изкуствено вдигане на цени и за спекулативно повишаване на цената на която и да е стока.

„В комисията точно депутати от партията на Нинова настояваха най-гласно да се направи проверка на случващото се на Софийската стокова борса. А сега именно от тази партия предвиждат 1,5 млн. тона зърно да се купят точно през борсата”, заяви ексомбудсманът.

Мая Манолова посочи, че вече се чува кои ще са брокерите на тези сделки, които ще приберат 40 млн. лв. при средна комисионна от 4%. Вече става ясно, че има търговци, близки до една от управляващите партии, които вече са купили 600 хил. тона зърно и са готови да ги продадат на държавата на завишени цени.

По същия начин е и със складовете, които по най-консервативни сметки ще събират по 5 лв на месец за тон зърно. Това са нови 7.5 млн. лв. на месец или близо 100 млн. лв. на годишна база.

„Цените полудяха заради рекламната кампания, която държавата си направи на тази своя предстояща интервенция и всички цени скочиха“, заяви лидерът на Изправи се.БГ и даде пример как цената на житото се е покачила с 50 лв. на тон, а цената на маслодайния слънчоглед се е качила на 2000лв/тон в някои области на страната, когато до преди дни беше 1100лв/тон.

Приказките на ресорния вицепремиер Нинова и нейни заместници за олио по 5 лв. и по 7 лв. на литър наистина надуват цените, докато проверка на 19 минути в най-обикновена и малка софийска Билла, на метри от дома на самата председателка на БСП показа, че има слънчогледово масло и по 3,50, и по 3,99 лв.

По думите на Манолова с тези действия правителството реално е помогнало цените да скочат: „Не сме застрашени от продоволствена криза, а държавата направи така, че цените да полетят нагоре. И в крайна сметка от тази акция ще спечели една малка група хора, близки до властта”.

Мая Манолова посочи и че тези 1,1 млрд. лв. можеха да се използват за мерки за подкрепа на гражданите като премахване или намаляване на ДДС върху храните, намаляване на акцизите върху горивата или дори замразяване на цените на някои основни хранителни продукти, което вече се въведе в редица европейски държави.

„Корупцията е основна причина за ожесточаващите се неравенства“, категорична е Мая Манолова. Тя посочи, че една малка прослойка, близка до властта, се обогатява драстично не заради гениален бизнес нюх, а заради лобистки решения.

„Корупцията и лобистките решения като средство за разширяване на неравенствата трябва да бъдат прекратени”, смята тя.

„Структурата на инфлацията у нас е такава, че удря най-бедните, защото поскъпват най-много храните, транспорта, отоплението. Стоките от първа необходимост са вече с 30% нагоре, а общата инфлация е под 10%, и това се отразява най-много на най-уязвимите.

Хлябът е поскъпнал вече с 20%, а автомобилите – само с 1%. Да си напълниш автомобила с бензин ти струва с 40% повече, а ако ще летиш със самолет, ще платиш даже с 7-8% по-малко. Разбира се, ако можеш да си го позволиш”, даде примери лидерът на Изправи се.БГ.

В дискусията на филма Неравенство: генезис и лице се включиха и политологът Страхил Делийски, проф. Искра Баева, финансистът Костадин Проданов, журналистът Иво Инджов, редакторът на сп. dВерсия Станислав Додов, гражданският активист Росица Кратункова, енергийният експерт Еленко Божков, както и други представители на граждански организации и експерти с отношение по темата за икономическите и социалните неравенства.

Радостина Тонева


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени